L’Hospital de Manises aconsegueix reduir els parts per cesària al 18% en 2022

Post també disponible en: Castellano

Durant l’any passat, el nombre total de parts va superar els 1.100 naixements en el Departament de Salut, dels quals 933 enllumenaments van ser naturals

L’Hospital de Manises encapçala el rànquing de centres públics valencians amb menys cesàries en 2022. 8 de cada 10 naixements que es produeixen en el Departament de Salut de Manises són naturals, via vaginal

“Apostem decididament pel protagonisme de la mare, afavorint el part humanitzat perquè aquesta experiència a més d’inoblidable, siga còmoda i segons els seus desitjos, sempre que clínicament siga factible. La salut dels bebés i les seues mares és la nostra prioritat”, recalca el Dr. Gil Raga, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Manises

L’Hospital de Manises ha atés un total de 1.138 parts durant l’any 2022, consolidant-se com un dels centres més demandats per les mares i pares valencians per a portar al món als seus beus en la Comunitat Valenciana. Dels 1.138 xiquets nascuts, 933 han nascut de manera natural, la qual cosa representa un 82%, i només 205 parts (un 18%) han sigut per cesària, aconseguint uns nivells molt baixos de parts realitzats per aquesta via.  
 
A Espanya, la taxa mitjana de cesàries als hospitals públics se situa entorn del 22%, mentre que en els centres privats aqueix percentatge pot ser major.  arribant a xifres pròximes al 40% en alguns casos. A la Comunitat Valenciana, la mitjana se situa prop del 24%. A la província de València, les taxes de naixement per cesària als hospitals públics no descendeixen del 20%, excepte a l’Hospital de Manises, que encapçala el rànquing de centres públics valencians amb menys intervencions durant el part, segons reflecteix l’informe de gestió de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. De fet, huit de cada deu parts atesos en 2022 van ser naturals en el departament de Salut de Manises.     
 
 “Si no és estrictament necessari per qüestions mèdiques, no apliquem ènemes ni oxitocina ni fem episiotomies o cesàries innecessàries, respectant el part natural. De fet, el nostre índex de cesàries és un dels més baixos de la Comunitat Valenciana, tal com recomana l’OMS”, assenyala el Dr. Gil Raga, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Manises. 
 
Compromesos amb la maternitat: assistència integral 
 
Des de la seua obertura en 2009, l’Hospital de Manises ha comptat amb els millors especialistes per a assistir a les mares durant el part, convertint-se en un centre de referència en les àrees de ginecologia i obstetrícia. En les seues instal·lacions s’han produït 18.605 parts, i només el 16% de mitjana durant aquests 13 anys han sigut per cesària.  
 
A l’Hospital de Manises “apostem decididament pel protagonisme de la mare, afavorint el part humanitzat i oferint els millors serveis perquè aquesta experiència a més d’inoblidable, siga còmoda i puga gaudir-la segons els seus desitjos, sempre que clínicament siga factible. La salut dels bebés i les seues mares és la nostra prioritat”, recalca el Dr. Gil Raga. 
 
En aquest sentit, el centre públic es diferencia d’altres hospitals en el ventall de serveis que ofereix a les mares perquè el moment de donar a llum siga únic, amb un equip de matrones, ginecòlegs i anestesistes conscienciats amb la importància d’un part mínimament medicalitzat i respectuós amb les decisions de les mares, protagonistes de l’experiència. 
 
En aquest sentit, les dones que donen a llum a Manises disposen d’una sala de dilatació individual on pot estar l’acompanyant, habitacions individuals amb banyera per al nounat i iniciatives pensades per a embarassades com els tallers d’obstetrícia, jornades informatives en línia mensuals, o pilates per a embarassades. A més, es poden organitzar visites a paritoris a través de les matrones dels centres d’Atenció Primària i existeix la possibilitat de conéixer al bebé abans del seu naixement gràcies a la impressió 3D, es facilita la impressió de la placenta en paritori i també es dona suport a lactància gràcies a la col·laboració de Amamanta.  
 
La cura de la salut de les persones és la màxima prioritat. En aqueix sentit, el Departament de Salut ha consolidat “un equip professional centrat en l’assistència sanitària segura i de qualitat, amb especialitats de referència com l’àrea de matern infantil, reconeguda amb premis i nominacions nacionals”, indica Fernando Gil Raga. 
 
A més, des de la seua posada en marxa en 2009, l’Hospital de Manises s’ha especialitzat en l’atenció de parts naturals, oferint anestèsies alternatives, com la walking epidural, o serveis diferencials com la Casa de Parts, un espai reservat per a poder donar a llum de manera natural i amb mètodes innovadors com la dilatació en aigua, entre altres. “Cuidem de la salut de les persones i, sobretot en aqueixos moments transcendentals de les mares i les seues beus, la nostra obstinació és estar prop de les persones”, indica el Dr. Gil Raga. 
 
Casa de Parts a l’Hospital de Manises 
 
En aquesta mateixa línia, l’Hospital compta amb la possibilitat de donar a llum a la Casa de Parts, un espai integrat en el servei d’Obstetrícia i Ginecologia dedicat a l’atenció del part natural la raó del qual de ser és humanitzar el procés de donar a llum. Des de la seua posada en marxa en 2014, 581 mares han donat a llum a la Casa de Parts. 
 
A més, en aquesta àrea les dones tenen llibertat de moviments gràcies a la instal·lació de diferents eines com les cadires de part o llaçades. “Volem que cada mamà trie la forma en la qual vol donar a llum, respectant els seus desitjos, sempre que no posen en risc la seua salut” explica el Dr. Gil Raga.  
 
Aquest espai, el primer a València, segueix el model dels ‘birth center’ anglesos en el qual cada habitació emula l’habitació d’una casa, recreant un ambient càlid, amb llums modulables, decoració confortable en fustes i flors i amb equipament mèdic camuflat entre el mobiliari”, expliquen els especialistes mèdics de l’àrea.  
 
Segons els mateixos especialistes de Manises, donar a llum en un entorn confortable i “humanitzar el procés” té nombrosos beneficis per a la mamà i el bebé ja que potencia els parts vaginals espontanis, reduint així la probabilitat d’intervenció mèdica durant el part amb les complicacions que implica. “L’experiència de les mares sobre el procés també és més positiva en aquest model, així com el seguiment de la lactància materna més enllà del primer mes”, asseguren. 
  
Suport a la lactància 
 
A més, el grup de suport a la lactància materna ‘Alleta’ continua amb l’assessorament a les noves mamàs ingressades a l’Hospital de Manises. D’aquesta manera, voluntàries d’aquesta ONG presten el seu suport i els seus coneixements a les primerizas a través de diferents tipus de tallers, en virtut del conveni que té aquesta associació amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.  
 
“Aquesta col·laboració suposa un pas avant en la campanya de promoció de la lactància materna posada en marxa per l’Hospital de Manises amb l’objectiu de divulgar i reforçar els beneficis que aporta en els nounats”, expliquen els especialistes. De tots els naixements produïts en 2022, un 81% de les mares han desenvolupat lactància.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*