L’hospital de Manises aplica en més de 500 pacients la cirurgia de Mohs per a l’eliminació de tumors cutanis

Post també disponible en: Castellano

Aquesta tècnica quirúrgica té un percentatge de curació d’entre el 97% i 99% en alguns càncers de pell com el carcinoma basocelular

Els especialistes del Departament de Salut de Manises destaquen que aquesta tècnica es realitza com a cirurgia ambulatòria sense necessitat d’estades hospitalàries en la major part dels casos. A Espanya es diagnostiquen al voltant de 4.000 nous casos a l’any de càncer de pell, amb alta incidència a l’estiu.

A Espanya es diagnostiquen al voltant de 4.000 nous casos a l’any de càncer de pell segons l’Acadèmia de Dermatologia i Venereologia. En els últims cinc anys, la incidència del càncer de pell a Espanya ha augmentat entorn al 40%, i afecta a qualsevol persona de qualsevol edat, sent més comuna en persones majors de 50 anys, encara que també s’ha detectat un augment en les persones més joves.

L’exposició al sol, sobretot a l’estiu, és la principal causa de l’augment en la població d’aquesta mena de tumors i, segons els experts, el 90% dels casos de càncer de pell poden curar-se si es detecta a temps. “És molt important que les persones adquirim hàbits per a protegir-nos de l’exposició solar per a evitar molts d’aquests problemes”, explica el Dr. Alberto Alfaro, cap del servei de Dermatologia, qui apunta que “una avaluació precoç en les persones de risc és fonamental per a en cas de detectar una anomalia, poder tractar-ho de manera satisfactòria”.

Pioners a aplicar la cirurgia de Mohs

El doctor Alfaro apunta que “els avanços mèdics i tecnològics ens permeten combatre més eficaçment el càncer de pell. El carcinoma basocelular, per exemple, que és el tumor maligne més freqüent és el que té un tractament més fàcil en cas d’un diagnòstic primerenc i, per tant, majors índexs de curació”. En aquest sentit, l’Hospital de Manises ha sigut un dels centres públics pioners a aplicar la cirurgia de Mohs, una tècnica quirúrgica que permet l’extirpació en capes de tumors cutanis. En el cas del carcinoma basocelular mostren que la taxa de curació amb aquesta cirurgia quan el tumor és tractat per primera vegada ascendeix al 99%, i quan es tracta d’un tumor que va ser tractat anteriorment i va tornar a aparéixer el seu èxit és del 95%.

“Aquesta cirurgia es realitza amb supervisió microscòpica el que possibilita que durant l’operació es vaja analitzant el 100% de les vores tumorals de cadascuna de les capes de pell. Així es pot guiar al cirurgià en l’extracció de teixit tumoral fins a retirar totes les capes cancerígenes. A més, aquesta tècnica ens permet el màxim estalvi de teixit sa”, subratlla el Dr. Alfaro de l’Hospital de Manises. En el Departament de Salut de Manises, l’equip de Dermatologia ha tractat a més de 500 pacients amb aquesta cirurgia en els últims anys.

Aquesta tècnica està indicada per a diversos tumors de pell com el carcinoma basocelular, el carcinoma de cèl·lules escatoses o per a uns certs tipus de melanoma. En la gran majoria de les operacions amb cirurgia de Mohs es realitzen sense necessitat d’estada hospitalàries i amb anestèsia local.

L’Hospital de Manises participa en el Registre Nacional de la Cirurgia de Mohs a Espanya al costat d’una altra vintena de centres nacionals. En aquest registre es descriu l’aplicació i els resultats d’aquesta tècnica a Espanya el que permet als especialistes tindre una visió més àmplia de la seua utilitat i desenvolupament.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*