L’Hospital de Manises, pioner en un projecte multidisciplinari per al tractament de la disfàgia

Post també disponible en: Castellano

Aquesta iniciativa cerca treballar juntament amb familiars i els diferents professionals sanitaris donar indicacions bàsiques que milloren la qualitat de vida dels pacients

Una de les claus del projecte és la col·laboració estreta entre professionals de Rehabilitació i Logopèdia, Infermeria i Auxiliars, Neurologia i Medicina Interna del centre sanitari

L’hospital ha tractat des del començament de l’any a més de 400 pacients amb aquesta patologia dels quals el 70% han rebut l’alta al seu domicili

Alfonso Julián, pacient amb disfàgia: “En l’evolució de la meua malaltia, els exercicis de rehabilitació van ser els que em van permetre recuperar la parla i la capacitat d’engolir”

Dolor o impossibilitat a l’hora d’engolir, sensació d’ofec en menjar o acidesa estomacal freqüent són alguns dels principals símptomes que presenten els pacients amb disfàgia. Segons l’Organització Mundial de Gastroenterologia aquesta malaltia afecta a 1 de cada 17 persones en el transcurs de la seua vida, sobretot en etapes de la vellesa, després d’haver patit una patologia prèvia en les vies respiratòries o digestives i en pacients amb problemes neurològics com l’Alzheimer, Parkinson o Ictus.

Per aquest motiu, els especialistes de l’Hospital de Manises han llançat un projecte pioner en el tractament i la rehabilitació dels pacients amb l’objectiu de treballar juntament amb familiars i els diferents professionals sanitaris i donar indicacions bàsiques que milloren la qualitat de vida dels pacients. “És un projecte multidisciplinari que compta amb professionals de Rehabilitació i Logopèdia, Infermeria i Auxiliars, Neurologia i Medicina Interna”, explica Vicente Andreu, coordinador d’Infermeria de l’Hospital. En el que portem d’any, l’Hospital de Manises ha tractat a més de 400 pacients amb aquesta patologia dels quals el 70% han rebut l’alta al seu domicili.

Entre els pacients tractats pel centre sanitari es troba Alfonso Julián, un home de 70 anys que a causa d’un tractament oncològic va perdre al maig d’enguany la capacitat de parla i deglució completa. “He estat aproximadament 6 mesos des del diagnòstic de disfàgia sense poder engolir ni parlar correctament. En el meu cas, els exercicis de rehabilitació van ser els que em van permetre recuperar la parla i la capacitat d’engolir en qüestió de mesos”, compte el pacient. En l’actualitat, “tinc l’enorme sort d’haver recuperat al 100% les meues capacitats”, conclou.

Segons el professional d’infermeria, “aquesta patologia és molt comuna en persones que romanen hospitalitzades i que necessiten una alimentació i dieta especifica així com una rehabilitació de la zona muscular. Parar atenció a aquestes qüestions tant dins de l’hospital com en les seues llars és vital per a afavorir una millora de la qualitat de vida”, explica.

Claus per a una bona evolució

Myriam Rubio, que és logopeda del centre manisero, recorda que “en aquesta mena de malaltia en la qual es veu afectat el sistema estomatognáticoes de vital importància cuidar la dieta i practicar exercicis de rehabilitació”. Quant a la dieta, els especialistes recomanen menjar aliments blans i fàcils de digerir o triturats. D’aquesta manera, “la sensació d’ofec que senten els pacients a l’hora d’engolir és molt menor”, compte Andreu.

Entre els hàbits recomanats a l’hora de l’alimentació els professionals coincideixen que el moment del menjar ha de ser compte amb especial interés. “Menjar sempre assegut, beure líquids a xarrups curts i evitar les distraccions a l’hora d’ingerir els aliments són algunes de les recomanacions que cal tindre en compte amb aquests pacients”, explica la doctora Rubio.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*