Manises analitza els tractaments per al control d’infeccions bacterianes multiresistents

Manises analiza los tratamientos para el control de infecciones bacterianas multirresistentes.
Manises analiza los tratamientos para el control de infecciones bacterianas multirresistentes.

Post també disponible en: Castellano

Manises analiza los tratamientos para el control de infecciones bacterianas multirresistentes.
Manises analitza els tractaments per al control d’infeccions bacterianes multiresistents.

El Departament de Salut de Manises ha creat un equip multidisciplinari per analitzar les estratègies i teràpies per combatre aquestes infeccions

Els especialistes adverteixen que “cal investigar i aprofundir sobre aquests tractaments per abordar en solucions efectives”

Destaquen la importància d’usar scores específics de mortalitat per prendre decisions i poder individualitzar els tractaments

Les primeres dades publicades per l’Organització Mundial de la Salut sobre la vigilància de la resistència als antibiòtics indiquen que els nivells de defensa a algunes infeccions bacterianes greus són elevats i suposen una amenaça de salut pública. Aquests bacteris tenen la capacitat de trobar noves formes de resistir als tractaments i poden transmetre material genètic que permet a altres bacteris fer-se farmacoresistents.

I és que, l’abús d’antibiòtics, en països com Espanya que és dels que més consumeix, pot ser perillós per l’aparició de resistències entre els bacteris a les quals aquests fàrmacs havien de combatre. Per això, el Departament de Salut de Manises ha creat un grup de treball en què participen professionals de Medicina Interna, Microbiologia Clínica, Farmàcia Hospitalària i Medicina Preventiva per analitzar les estratègies i crear nous abordatges terapèutics per a les infeccions produïdes per bacteris multiresistents.

En aquest marc, el Departament ha celebrat la I Jornada en Maneig d’Infeccions multiresistents on s’ha estudiat els diferents tipus de tractament per al control d’aquest tipus d’infeccions, principalment, referides a complicacions urinàries, intraabdominals, pneumònia, bacterièmies i infeccions complicades per la resistència a antibiòtics, principals malalties que produeixen aquests bacteris.

Així, en aquest curs “hem comentat els mètodes diagnòstics en Microbiologia, els diferents enfocaments per interpretar aquests resultats, els nous antibiòtics disponibles, diverses estratègies sobre com valorar de manera individualitzada a aquests pacients, les eines farmacològiques per optimitzar la dosificació dels antibiòtics i l’aplicació d’aquests coneixements a la pràctica clínica diària “, ha indicat la Dra. Belén Roig, cap de servei de Medicina Interna, qui ha explicat que per combatre aquestes infeccions en el Departament de Salut” s’estan utilitzant nous antibiòtics i mesures de prevenció per evitar nous contagis. També hem desenvolupat nous programes per al optimitzar l’ús racional d’antibiòtics des farmàcia hospitalària o nous test d’diagnòstics en Microbiologia per tenir un aïllament bacterià ràpid i eficaç “.

Principals conclusions

En aquesta Jornada han participat especialistes de Medicina Interna, Microbiologia Clínica o Farmacologia que pertanyen al Grup PROA del Departament de Salut creat per analitzar aquestes infeccions. El Dr Marc Fernández Blest, organitzador del curs, ha destacat que és important abans de seleccionar la teràpia empírica “conèixer l’epidemiologia i l’índex de resistències. A més, s’ha detectat la importància d’usar scores específics de mortalitat per prendre decisions i poder individualitzar els tractaments “.

En aquesta línia, el Dr. Fernández Blest ha incidit que “la combinació d’antibiòtics pot ser recomanada en el grup de pacients amb infeccions severes i complicades, encara que en general, la monoteràpia és prou eficaç en la resta de les infeccions. Així, per exemple, les noves combinacions d’antibiòtics disponibles han demostrat activitat i eficàcia enfront de les infeccions resistents i fins i tot en soques productores de carbapenemasas, un tipus de gen de resistència que expressen aquests bacteris i que la fan resistent als antibiòtics fins ara disponibles “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*