María José Mira: “El Consell ha cobert les seues necessitats amb la compra de quasi mil tones de material per a salvar vides en la lluita contra la COVID-19”

La buñolense María José Mira.

Post també disponible en: Castellano

La comissionada de Presidència de la Generalitat per a la compra i gestió de subministraments ha firmat 63 contractes per import de més de 81,7 milions amb empreses internacionals i nacionals

Mira destaca en la seua compareixença en les Corts la col·laboració de l’Invassat, de l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística i de l’INSST per a garantir els productes i adequar el seu ús

La comissionada proposa el manteniment d’una reserva estratègica de material davant de possibles rebrots del virus

La secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament i comissionada de la Presidència de la Generalitat per a la coordinació de subministraments enfront de la COVID-19, María José Mira, ha manifestat durant la seua intervenció en Les Corts que “el Consell ha aconseguit cobrir les necessitats de material per salvar vides en la lluita contra el coronavirus a la Comunitat Valenciana després de dos mesos de molt esforç i treball “.

Mira, que ha comparegut a petició pròpia a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda, ha informat sobre els tràmits duts a terme en la compra i gestió dels subministraments necessaris per al proveïment de material contra la COVID-19.

En concret, la secretària autonòmica ha assegurat que han estat adquirits a través de compres internacionals amb avions i vaixells, nacionals i donacions “gairebé mil tones de material de protecció, que ha detallat en 30 milions i mig de màscares, 30 milions de guants, un milió i mig de bussos, 700.000 ulleres de protecció, 534 respiradors, 20.000 termòmetres d’infrarojos, 600.000 bates, 100.000 test ràpids, un milió i mig de gorres, cinc milions de cobresabates i 10.000 fundes de difunts “.

Tot aquest material ha estat adquirit mitjançant la formalització de 63 contractes amb un cost de 81,7 milions d’euros. En concret, 38 contractes es corresponen amb 63 milions d’euros en compra de material; 14 contractes per valor de 1,7 milions d’euros en serveis vinculats a la plataforma logística i als hospitals de campanya; 8 contractes amb un cost de 11 milions d’euros en equipament, i tres contractes per valor de 6 milions d’euros en transport.

Dificultats en les compres

Durant la seua intervenció, Mira ha explicat que el treball s’ha realitzat “sota una enorme pressió perquè les previsions de l’estat d’alarma decretat pel govern Espanyol s’havien desbordat i els i les professionals necessitaven més material específic”.

La comissionada també s’ha referit a la picaresca detectada a l’realitzar les compres “perquè molta gent aprofitava la tragèdia per rendibilitzar els seus negocis, en molts casos poc fiables, ja que el mercat mundial s’havia convertit poc menys que en una cova de pirates i xarlatans que venien productes miracle que resultaven ser un frau “.

En aquest sentit, Mira ha denunciat la pressió d ‘ “alguns intermediaris internacionals, que fins i tot van arribar a amenaçar amb vendre la seva mercaderia a millors postors en una tessitura en què si no complíem amb el pagament a la bestreta ni es plantejaven la possibilitat de confirmar una comanda “.

Aportació de les empreses valencianes

La comissionada ha detallat els passos seguits per aconseguir material, començant per la contractació dels serveis d’aprovisionament de diverses empreses valencianes, com el contracte amb l’Associació d’Empresaris d’Ibi, subscrit el 30 març, per comprar 150.000 pantalles facials per 181.000 euros, o amb Marie Claire, el 8 d’abril, per adquirir més d’un milió de mascaretes per 1.019.546 euros.

“Contractes similars han estat tancats amb EMO (Especialitats Mèdic Ortopèdiques) o Orliman”, ha indicat la secretària autonòmica, que ha agraït a Ivace ia la Direcció General de Farmàcia, “el suport en matèria d’assessorament en un temps rècord a les nostres empreses per que pogueren adequar la seua fabricació a l’material COVID-19 “.

Mira ha aclarit també que “per negociar en el canviant mercat internacional, en què la Xina ha anat modificant la seva normativa duanera gairebé diàriament, hem contractat els serveis de consultoria logística i assessoria en duanes d’empreses de reconegut prestigi”.

“De la mateixa manera —ha afegit— s’ha comptat amb companyies valencianes que han ofert la seua estructura al país asiàtic com Anon o Comitè Tèxtil per obtenir mercaderia, o de transitàries com Tiba o Raminatrans”.

Així mateix, Mira ha assegurat que per a exercir la funció d’aprovisionament seva gestió ha estat recolzada per un marc regulador que avalava tant el seu exercici de negociació, com el de contractació, pagaments anticipats i posada a disposició el material necessari.

Donacions i logística

D’altra banda, la comissionada ha destacat els centenars de donacions de material realitzades per empreses i entitats com Divina Pastora, Dulcesol, Inditex, Telefónica, BBVA, Santander, València Club de Futbol, ​​Llevant Unió Esportiva, o Associació Kuki, entre moltes altres.

De la mateixa manera, ha posat en valor l’ajuda de les empreses “que de forma voluntària han donat suport a la logística, com Transports Mall, Transports Virosque, Transports Torres, ADE Logística, Walkers dons o Anon, totes elles vinculades a la CEV i coordinades pel seu president, Salvador Navarro”.

Pel que fa al magatzematge i distribució dels productes que arribaven, María José Mira ha explicat com es van adequar els pavellons 8 i 11 de Fira València per convertir-los en el ‘magatzem COVID’ de la Comunitat Valenciana i ha indicat que van obtenir “les llicències, les aplicacions informàtiques i el personal necessaris per organitzar el treball “.

Distribució de material

Durant la seua compareixença, Mira ha assegurat que el material adquirit per les diferents vies “s’ha destinat a tots els àmbits i s’ha fet arribar a la població de major risc a través de les farmàcies, ha cobert també la protecció de les forces de seguretat com a Policia Local i Autonòmica, i dels centres sociosanitaris, ja que les nostres residències han rebut gairebé 5 milions de guants, 8 mil bussos o més d’1 milió de màscares “.

Així mateix ha continuat el material també s’ha distribuït entre ajuntaments, funeràries, instituts de medicina forense, habitatges de tutelats, bombers, forestals, personal d’emergències, plantes de gestió de residus, les seus judicials o centre de transfusions “.

Sobre el procediment de selecció de l’material importat, la seua adquisició i subministrament, la comissionada ha explicat que “s’han assumit uns mecanismes de control per assegurar els estàndards adequats aplicables i s’han complert totes les normatives existents, tant la Directiva 93/42 / CEE de Consell de 14 de juny de 1993, relativa als productes sanitaris, com el reglament 2016/425 de el Parlament Europeu i de Consell, de 9 de març de 2016, relatiu als equips de protecció individual “.

Així mateix, per garantir els productes i adequar el seu ús als diferents àmbits de la població, “hem comptat amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat), que emetia fitxes tècniques, i amb l’Institut Tecnològic de l’Embalatge , Transport i Logística (ITENE) que ha elaborat assajos sobre cada producte, i de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, que a través de Centre Nacional de Mitjans de Protecció ha ofert suport tècnic “, ha aclarit.

Reserva estratègica

La comissionada també s’ha referit a el pla per mantenir una reserva estratègica de material que pugui donar cobertura a la població i als professionals davant de nous rebrots de la pandèmia.

Mira ha insistit que “per assegurar la disponibilitat de material de protecció pel que fa a quantitat, temps i lloc, amb el menor cost possible s’ha de mantenir un dipòsit dimensionat tant per als mesos de consum estàndard, com per als mesos de consum d’emergència “.

Finalment, la comissionada ha volgut agrair, davant els diputats valencians, la confiança que ha dipositat en ella el president Ximo Puig i ha elogiat la diligència del seu equip compost pel subsecretari de Sanitat, David Fernández, la secretària autonòmica d’Economia, Rebeca Torró, la directora general de Coordinació del Diàleg Social, Zulima Pérez, i la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, Júlia Company.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*