Opinió: Lucas Ferrando: “A propòsit de la situació sanitària i el Covid-19 en La Foia de Bunyol”

Post també disponible en: Castellano

Ja fa poc més de cinc mesos que la població mundial està patint els efectes d’una pandèmia sense precedents. I tota la comunitat científica mundial està treballant sense descans per trobar un tractament i una vacuna eficaç al virus COVID-19.

Cap país de món, ni territori, ni racó de planeta ha quedat al marge dels efectes d’aquest virus. Tampoc ho ha estat la nostra comarca, La Foia. No hem estat de les comarques més afectades per la pandèmia en el conjunt de la nostra província però és cert que hem tingut i tenim diversos casos de persones contagiades.

Però malgrat tot la població de la nostra comarca ha demostrat un comportament i una responsabilitat exemplar durant els mesos que vam estar sota l’estat d’alarma i el confinament. En aquells mesos que van ser molt durs, va caldre prendre decisions difícils d’explicar a les ciutadania, com identificar que eren serveis mínims, el tancament d’alguns centres de salut, limitar la circulació de persones, etc. No van ser decisions fàcils però eren mesures recomanades per les autoritats sanitàries i gràcies a aquestes mesures es va aconseguir frenar l’expansió del virus.

El comportament de la gran majoria dels nostres veïns va ser exemplar i des d’aquestes línies cal agrair l’esforç que es va fer malgrat totes les dificultats.

Després de l’alçament de l’estat d’alarma, vam començar a recuperar l’activitat amb la “normalitat” que la situació ha permès. La nova normalitat ens ha portat una relaxació en l’aplicació de mesures que van ser positives durant els mesos de confinament com utilitzar mascaretes, evitar aglomeracions de persones, mantenir una higiene de mans freqüent, etc. El resultat d’aquesta relaxació, ha estat un creixement dels contagis i un enorme risc d’expansió de la pandèmia. El virus segueix entre nosaltres i encara no hi ha una eina eficaç per combatre-ho.

No obstant això hi ha els qui estan utilitzant aquesta situació, que afecta la salut ia la vida de les persones, per sembrar discòrdia, enfrontament, intolerància i en definitiva per debilitar els governants més propers, alcaldes, alcaldesses, regidors, segurament amb l’objectiu de obtenir rendiments polítics. Aquesta és una actitud molt miserable. La irresponsabilitat i les mentides abocades en aquesta pandèmia, que no sanitària, sinó política no té límits.

La nostra comarca territorialment engloba deu municipis i pertany a tres àrees de salut diferents, pertanyem a l’àrea de salut de Requena (Set Aigües), Monserrat-Torrent (Millars i Dos Aigües) i Hospital General, i majoritàriament a la zona de l’Hospital de Manises, la resta de municipis. Tothom sap que la gestió de l’Hospital de Manises és PRIVADA, en una concessió que va fer el Partit Popular i que acaba en 2023. Cal ser molt hipòcrita per no dir la veritat, el Partit Popular va vendre la sanitat de la nostra comarca.

Els centres de salut d’alguns dels nostres municipis van ser tancats durant l’estat d’alarma per protegir la salut dels usuaris i de el personal sanitari. No hi ha una altra raó. Com tothom coneix, molts dels nostres sanitaris es van encomanar i fins i tot alguns d’ells van deixar la seva vida ajudant els altres. D’altra banda un alt percentatge d’usuaris de centres de salut, és personal major de seixanta anys, personal catalogat de com de risc per l’autoritat sanitària. Per aquesta raó es van establir els mecanismes d’atenció a usuaris per telèfon, de la millor manera possible per evitar contagis i impedir que els ambulatoris es convertissin possibles focus de contagi.

Ara després de més d’un mes de la supressió de l’estat d’alarma, i gràcies a totes les gestions fetes pels nostres alcaldes i alcaldesses, es va recuperant l’atenció sanitària en els nostres ambulatoris. En aquest moment no és possible tenir una atenció com teníem abans de la pandèmia perquè protegir la salut de la gent segueix sent el prioritari.

L’actitud d’alguns responsables polítics i alguna organització que al seu dia no van tenir inconvenient en què la sanitat de la nostra comarca es convertís en un negoci és intolerable. Fomentar l’insult i injuriar a les persones que democràticament van ser triades per representar als ciutadans és un acte de covardia, a falta d’arguments seriosos i responsables en una situació que ens afecta a tots, ja que el virus no entén d’ideologies.

Durant tot aquest temps s’han mantingut nombrosos contactes amb personal de Conselleria de Sanitat i amb responsables de l’àrea de Salut majoritària de la comarca. L’atenció en centres de salut municipals ha funcionat amb regularitat i amb la “normalitat” que la pandèmia ha permès. En alguns municipis des de fa pocs dies s’estan implementant mesures d’obertura progressiva que dependran lògicament de l’evolució de la pandèmia.

Hi ha municipis que ja estan oberts durant quatre hores a el dia, altres en què es tornaran a reprendre els serveis d’infermeria, fins i tot per a aquells pacients crònics el metge haurà de visitar al domicili, i es reforçarà l’atenció telefònica.

Però en qualsevol cas hem de ser els ciutadans els que ens responsabilitzem de la nostra salut, d’utilitzar tots els mitjans al nostre abast per cuidar-nos, perquè cuidant-nos nosaltres tenim cura també als altres.

Ara toca frenar de nou els rebrots de virus, adoptar actituds responsables per part dels líders polítics i posar en marxa mesures econòmiques que ajudin a la reconstrucció de les nostres economies. Mesures que han de sorgir de l’acord de totes les forces polítiques, empresarials i sindicals com s’ha fet en CCAA, en diputacions, en molts ajuntament d’Espanya i en algun de la nostra comarca.

No hi haurà solució a el problema sinó és amb responsabilitat de tots, cadascú des del seu lloc, des del seu àrea de treball o de gestió, però tots en una direcció, el camí de l’enfrontament gratuït entre veïns no va a portar-nos cap solució.

Lucas Ferrando, Secretari General del PSPV-PSOE Foia de Bunyol-Xiva

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*