Opinió, Robert Raga: Un nou impuls per al Consorci València Interior

Robert Raga Gadea, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).
Robert Raga Gadea.

Post també disponible en: Castellano

L’assemblea del Consorci València Interior (CVI) ha decidit triar-me com a nou president d’aquest ens públic en substitució de Manuel Civera, que ha exercit el càrrec durant els últims quatre anys.

Per a mi, suposa una responsabilitat enorme i al mateix temps un repte il·lusionant la decisió dels membres del Consorci de triar-me per exercir aquest càrrec que compatibilizaré amb total garantia amb el d’alcalde de Riba-roja de Túria. El Consorci València Interior és un dels organismes que durant els darrers temps ha experimentat un major auge a la nostra comarca, tot i que alhora continua estigmatitzat per a alguns sectors de la nostra societat. No obstant això, cal reconèixer que les eleccions de maig de 2015 van suposar un punt d’inflexió en la gestió del Consorci que aglutina 61 municipis de cinc comarques. D’un període de polèmiques, opacitat i problemes, es va passar a una altra etapa en què la transparència i l’eficiència van ser els seus senyals d’identitat. De la indiferència més absoluta a una presència global en la societat sota un prisma eficaç en la gestió i més assertiu per part de les famílies. En total, prop de 250.000 habitants d’aquestes zones són els beneficiaris principals del CVI la tasca és essencial en el tractament i reciclatge dels residus sòlids urbans.

Constituït el 2008, la més d’una dècada de funcionament que porta el Consorci València Interior a l’esquena és la història d’un organisme que afronta en aquests moments una de les tasques més extraordinàries a què ens enfrontem: liderar les polítiques ambientals enfront del canvi climàtic des d’una posició racional costat de tots els ajuntaments. El trajecte no és fàcil, però tenim davant nostre un repte d’enorme transcendència per al futur dels nostres fills. Entre tots hem de ser prou conscients que és un treball conjunt entre l’administració -el CVI i els ajuntaments- i les famílies. Si alguna d’aquestes potes falla llavors el repte serà més difícil d’aconseguir.

Durant els últims quatre anys, Manuel Civera, alcalde de Llíria i company de partit, ha realitzat una tasca ingent i magnífica. La seva presència al capdavant del consorci ha estat encomiable. Ha tingut la paciència, la dedicació i els coneixements suficients per col·locar a aquest organisme en el lloc que li correspon. La importància del CVI és cada vegada més gran, no només per la seva funció sobre el medi ambient sinó sobretot perquè els ciutadans són més conscients que cal contaminar menys i aplicar, amb decisió, polítiques basades en l’economia circular. En la mesura en què entre tots siguem capaços d’articular projectes i iniciatives que redundin sobre el nostre entorn, més a prop estarem d’aconseguir el nostre objectiu.

Dirigir un ajuntament de la mida i de la importància de Riba-roja durant els últims quatre anys m’ha servit per descobrir amb major coneixement de causa totes les inquietuds, les demandes i les necessitats dels veïns d’un municipi que em serviran per dirigir els destins d’aquest nou projecte. Durant aquest període, Riba-roja s’ha distingit en l’àmbit valencià, espanyol i europeu com a exemple pioner per aplicar criteris ambientals en tota la seva gestió. Només en l’últim any hem reduït en 3.300 tones les emissions de diòxid de carboni, apostem per l’ús de vehicles híbrids i elèctrics i hem dissenyat un anell de vianants i ciclista de primera magnitud. També hem obtingut una subvenció de 4 milions d’euros, juntament amb Paterna, per prevenir incendis al Parc del Túria i la Vallesa amb aigües residuals reutilitzades. Projectes i iniciatives que redunden en el benestar ciutadà. 

Per tot això, és moment de continuar amb les reformes empreses en els últims temps en el CVI i aprofundir amb més afany si cap en les millores de la recollida dels residus selectius -especialment el paper, cartró, plàstics i envasos lleugers- i en una reducció en els costos econòmics en la gestió d’aquest organisme.

Robert Raga Gadea, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i president del Consorci València Interior (CVI).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*