Opinión: “El papel de los ayuntamientos tras la cumbre de Glasgow”, por Robert Raga

Post també disponible en: Castellano

Robert Raga Gadea, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).

 

Pocs dies després de finalitzada la cimera de Glasgow sobre el canvi climàtic en el món, un halo de decepció i inconformisme ens envaeix al mateix temps que la inherent condició humana de lluita per la supervivència ens impel·leix a continuar treballant per un planeta millor. Els interessos indefugibles dels diversos països que en la cita de la ciutat escocesa s'han donat cita han impedit un punt de trobada més ambiciosa en la lluita per l'emissió de CO₂ en el món. L'increment de diòxid de carboni que, des d'algunes indústries, amagades sota el jou dels seus respectius països, s'expulsa a l'atmosfera és un fet incontestable que necessita d'un canvi dràstic a mitjà termini com a fórmula inexorable per a aconseguir acords internacionals sobre una reducció de gasos. No sols es tracta d'una qüestió de respecte ambiental sinó, també, de protegir l'ésser humà. No en va, uns certs estudis realitzats en els últims temps alerten de la vinculació directa entre l'impacte de la pol·lució i altres agents associats a la mateixa amb unes certes patologies humanes. Especialment, es tracta dels accidents cardiovasculars els que s'amaguen després de l'incessant augment de la degradació que embolica el nostre entorn més pròxim. La tendència de les últimes dècades no s'ha caracteritzat, precisament, per un respecte escrupolós cap al medi ambient i, per tant, cap a nosaltres, les persones. Al contrari, s'ha viscut d'esquena a la realitat, a aquesta que ens marcava la necessitat de reconduir conductes i comportaments aliens a la pròpia condició humana. 

No obstant això, encara hi ha un àpex d'esperança. Alguns dels països amb major superfície forestal com Rússia, el Brasil, el Canadà, els Estats Units i la Xina, entre altres, s'han compromès, en la cita de Glasgow, a acabar amb la desforestació abans de l'any 2030. El compromís arriba tard. Molt tard, però benvingut sigui. Es tracta d'una mesura que ajudarà, sens dubte, a alleujar la càrrega negativa que suporta el planeta i que significa una acceleració galopant de l'escalfament global. Aquests gestos són els que haurien de ser un mirall per a la resta de països, de multinacionals i d'organitzacions que es lucren a costa de la deterioració de la naturalesa. Convé recordar que molts ajuntaments signem el Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia per a reduir les emissions de CO₂ en un 40% fins a l'any 2030. Encara queden anys per davant, però a poc el nostre compromís és complir aquests terminis. Amb esforç, però també amb imaginació i dedicació. Les administracions locals tenim un paper essencial en l'execució d'aquests acords mundials per a aconseguir quotes mai vistes. El veritable problema passa per conscienciar-se sobre la importància de desenvolupar una política econòmica basada en el respecte ambiental en tots els seus processos de producció. Sense excuses ni pretextos. Qualsevol contribució és vàlida si d'aquesta manera ajudem a salvar el nostre ecosistema. La flora i la fauna autòctones són essencials en aquesta supervivència. 

En aquest sentit, valgui citar el programa Gènesi com un dels punters que estem implantant ja a Riba-roja de Túria com a paradigma del que cadascun dels actors implicats –administracions, països, multinacionals, empresa pública o empresa privada- ha de vetllar per cobrir uns mínims compromisos, amb una restauració del paisatge de les riberes del riu, la generació d'ocupació i la contribució de lluita contra el canvi climàtic. Reduir 111.483 tones de CO₂ en un període de 50 anys amb la plantació de 80.000 arbres és el nostre repte, unit al nostre dia a dia en què ens guiem per continuar la creació d'un món més net, però sense renunciar al progrés i al benestar ciutadà. Els ajuntaments tenim molt a dir i molt a fer per contribuir a un món millor, més enllà de les declaracions institucionals o de les divagacions que des d'unes certes potències mundials es realitzen periòdicament. Només així estarem més prop d'aconseguir els nostres objectius: salvar el món, un objectiu ingent però apassionant. 

Robert Raga Gadea alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria. 

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*