Protecció Civil i Emergències alerta per fortes pluges i tempestes en diferents zones de l’àrea mediterrània peninsular i de les Balears

Si comença a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d'inundació.
Si comença a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d'inundació.

Post també disponible en: Castellano

Si comença a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d'inundació.
Si comença a ploure de manera torrencial, penseu que hi ha risc d’inundació.

Per al dijous dia 18 i el divendres 19, Castelló té activat el nivell roig d’alerta per precipitacions que podrien arribar als 180 l / m2 en 12 hores.

També tots dos dies tenen activat el nivell taronja per fortes pluges a les Illes Balears, Tarragona, Girona, Terol i València. Les acumulacions podrien superar els 100 l / m2 en 12 hores.

Donat el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos s’aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics i seguir les recomanacions de les autoritats competents.

Més informació actualitzada a www.proteccioncivil.es i www.aemet.es

Pla Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per fortes pluges en diferents zones de l’àrea mediterrània peninsular i de les Balears, així com en zones d’Andalusia durant el dijous 18 i el divendres 19.

Les precipitacions més intenses s’esperen a la província de Castelló, que té assignat el nivell roig d’alerta, on podrien acumular fins a 180 l / m2 en 12 hores.

També hi ha previsió de tempestes i forts vents a terra i costaners en zones d’Andalusia, Catalunya, Castella-la Manxa i Extremadura.

Dijous 18, una borrasca atlàntica penetrarà pel sud-oest peninsular, al mateix temps que una borrasca mediterrània s’acostarà per les Balears.

A la primera meitat de dijous es produiran precipitacions localment fortes a Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya ia partir de la tarda, la interacció de les borrasques farà que les precipitacions s’intensifiquen a Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Balears, on s’espera que sigan localment molt forts i persistents fins al final de divendres 19.

Recomanacions

Davant plujes intenses

Si va conduint, disminueixi la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua.

Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga en zones on puga discórrer gran quantitat d’aigua. Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.

En cas de tempestats sobtades i pluges intenses, s’ha de tindre en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i inclús obstaculitzar el flux natural del corrent.

Si comença a ploure de manera torrencial, pense que hi ha risc d’inundació. No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver-hi davall de l’aigua i localitze els punts més alts de la zona. No intente salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.

Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i tossals, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.

No obstant això, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantindre’s informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Davant del risc de tempestats

El perill de les tempestats per a les persones es produïx, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de rajos, per la qual cosa és convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En les vivendes s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.

Si la tempestat li sorprén en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels tossals, crestes o divisòries. No es refugie davall els arbres i allunye’s de filats i objectes metàl·lics.

Davant del risc d’inundacions

Mantinga’s permanentment informat, a través de la ràdio i d’altres mitjans de comunicació, de les prediccions meteorològiques i de l’estat de la situació. No conduïsca en àrees inundades.

Abandone l’automòbil i busque un terreny més alt quan es veja rodejat per un corrent d’aigua.

Procure circular, preferentment, per carreteres principals i autopistes.

Procure allunyar-se de vies i torrents i no tracte de travessar a peu guals inundats o corrents d’aigua.

Si ha d’evacuar el seu domicili, trasllade els articles essencials als pisos més alts, tancament la presa principal d’electricitat i gas i seguisca les instruccions de les autoritats.

Davant de vents costaners

Si es troba en zones marítimes, procure allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant de la intensitat de vents forts.

Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge.

En estes situacions, el mar adquirix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les proximitats del mar. No pose en risc la seua vida davant de les imatges espectaculars del fort onatge.

Davant de forts vents

Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s. També, convé abstindre’s de pujar als bastides sense les adequades mesures de protecció.

Si va conduint, extreme les precaucions, especialment en l’eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Preste atenció davant de la possible presència d’obstacles en la carretera.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*