Riba-roja concedix una subvenció de 3.350 euros a cada comissió fallera per a compensar la suspensió de l’acte de l’entrega de premis al març

Post també disponible en: Castellano

El ple municipal reconeix per unanimitat la labor dels artistes fallers

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha concedit una subvenció de 3.350 euros a cadascuna de les sis comissions falleres existents a la localitat com a compensació per la suspensió de l’acte de lliurament de premis que tenia lloc durant les festes de Sant Josep i que aquest any no s’ha pogut celebrar com a conseqüència de l’Estat d’Alarma pel coronavirus.

El consistori pretén, d’aquesta manera, contribuir a l’sosteniment de la festa fallera amb una subvenció que rebran les comissions locals de les falles de l’Harmonia, el Túria, La Unió, La Pau, L’Amistat i falla Constitució. Totes elles rebran els citats 3.350 euros de forma individual amb l’objectiu de compensar l’anul·lació de l’edició de les falles d’enguany.

A més, cal destacar que un empresari ha cedit una nau de la seua propietat situada al polígon industrial de l’Oliveral perquè les esmentades sis comissions falleres pugen emmagatzemar-hi els monuments fallers que, derivats de l’esmentada anul·lació, no han pogut ser exposats , primerament, ia continuació cremats en la coneguda Nit de la Cremà.

Paral·lelament, el ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat de tots els seus grups polítics una moció conjunta en què reclamen un reconeixement de la tasca dels artistes fallers i de les empreses que es dediquen a aquest sector al temps que han reclamat de les institucions públiques una línia d’ajudes econòmiques que ajuden a pal·liar les dificultats per les quals travessa el sector.

La moció municipal de Riba-roja de Túria està signada per tots els partits amb representació al ple com el PSPV, el Partit Popular, Ciutadans, Compromís, L’Esquerra, Podem Riba-roja Pot i Vox i en ella s’expressen els problemes que patixen actualment els treballadors que viuen de el sector de les falles i que aquest any, després de moltes dècades, es van quedar sense plantar a causa del coronavirus.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria és el primer municipi valencià en adherir-se a la sessió que va tenir lloc el passat 15 de juliol al Parlament valencià en el qual es va llegir la Declaració Institucional de suport a l’col·lectiu d’artistes fallers i foguerers de tota la Comunitat Valenciana. “Aquest col·lectiu pateix una crisi des de fa més de 20 anys i que amb el Covid-19 ha estat més castigat, ja que han tancat tallers i han acabat amb la mà especialitzada”, s’afirma en la moció aprovada.

Els partits signants afegeixen que la crisi de sector s’estén a l’àmbit local ja que “tenim moltes empreses i comerços que és dediquen directament o indirectament i es podrien veure afectats, les nostres falles podrien veure cada vegada més difícil la contractació dels seus monuments si disminueix el nombre d’artistes i les nostres tradicions també podrien patir aquestes conseqüències”.

La moció destaca la importància dels artistes fallers en l’economia circular ja que sense ells “no existiria” ja que la mateixa “repercuteix en moltes empreses i comerços produïda al voltant d’aquestes creacions artístiques”, sense oblidar que les falles estan qualificades actualment com a Patrimoni immaterial de la Humanitat, per al que emfatitzen que “hem de cuidar i cultivar l’ofici i tot aquells que destaca en la nostra cultura pròpia”.

El text aprovat per les formacions polítiques afirma que en l’àmbit de Riba-roja “totes les nostres falles i la Junta Local Fallera al costat de la Federació de Gremis d’Artistes Fallers ens han fet arribar, a través de reunions de treball, la seua inquietud i la seua preocupació per aquest sector econòmic i totes les seues reivindicacions, amb la qual cosa ara ens reclamen el nostre suport “.

La moció reclama a la Generalitat que reconega l’ofici d’artista faller, sol·licita de totes les administracions públiques l’articulació urgent d’ajudes, subvencions i línies de crèdit per evitar el tancament dels tallers fallers i, finalment, es proposa la creació d’un grup de treball entre totes les diferents administracions per articular accions que alleugen la resolució dels problemes i les situacions “d’una indústria que té una gran repercussió econòmica”.

L’escrit conclou la seua exposició instant a les administracions públiques de l’Estat, de la Comunitat Valenciana i de l’àmbit europeu i mundial com el cas de la Unesco a col·laborar de manera activa en les ajudes, de manera que aquest Patrimoni Immaterial de la Humanitat siga protegit amb la finalitat de seguir aportant la cultura i la tradició al voltant de el món.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*