Un projecte fomenta l’exercici durant la diàlisi per a millorar la qualitat de vida dels malalts renals

Post també disponible en: Castellano

A més, una alimentació saludable i una actitud positiva són claus perquè els pacients crònics porten millor aquesta patologia

En l’àmbit nutricional, associacions com ALCER Túria col·laboren afavorint als pacients l’adquisició de nous hàbits hàbits alimentosos saludables i adaptats

L’equip està integrat per investigadors de l’Hospital de Manises, la CEU UCH, la UPV i la UV, així com d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia

La pràctica d’exercici i el tractament de diàlisi al mateix temps pot sonar contradictori, no obstant això, un projecte del qual forma part l’Hospital de Manises fomenta aquest binomi assegurant que millora la qualitat de vida dels malalts renals crònics. Pilar és una d’elles i afirma que “mai vaig pensar que les més de 4 hores setmanals que passe en tractament poguera compatibilitzar-les amb fer exercici físic i que això repercutira en la meua qualitat de vida”.

I és que l’Hospital de Manises treballa des de ja any i mig en el projecte GoodRENal, una iniciativa liderada per la Universitat CEU UCH i en col·laboració amb la UPV i la UV, així com d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia, que busca el foment d’hàbits de vida saludables en persones amb aquesta mena d’afecció crònica.

En aquest sentit la Dra. García, destaca que, per tant, “l’esport no és l’únic factor que augmenta la qualitat de vida d’aquests pacients. Una dieta saludable i el foment d’actituds positives són dos elements que tenen un pes considerable en aquesta iniciativa que duem a terme”. A més, l’especialista afig que “els pacients en tractament amb diàlisi tenen limitacions afegides que fan molt difícil el compliment d’aquests hàbits ja que, per exemple, la seua dieta té restriccions importants”.

És per això que associacions de pacients com ALCER Túria col·laboren estretament amb el centre sanitari en l’àmbit nutricional, afavorint als pacients l’adquisició d’hàbits alimentosos saludables i adaptats a la seua condició clínica com a part fonamental del tractament.

Després d’any i mig d’investigació, el projecte es troba actualment en una fase en la qual el grup d’experts de diferents països europeus han elaborat unes recomanacions per a les cures en nutrició, psicologia i exercici físic del pacient en hemodiàlisi. “D’aquesta manera es formarà a les persones responsables, ambaixadors, entre metges i infermeres d’hemodiàlisis que posteriorment compartiran a la resta de personal de la unitat les recomanacions redactades pels experts”, conclou la doctora.

Equip internacional

La doctora Eva Segura Ortí, al capdavant del projecte GoodRENal, és membre de la European Association of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease (EURORECKD), del grup multidisciplinari per a la promoció de l’exercici físic de la Societat Espanyola de Nefrologia (GEMEFERSEN) i del Global Renal Exercise Group (GREX). Per part de la CEU UCH, col·laboren en aquest projecte altres dos professors del Grau en Fisioteràpia: Noemí Valtueña i Francisco José Martínez Olmos. Completen la part espanyola de l’equip els nefròlegs de l’Hospital de Manises Alicia García Testal i Rafael García Maset; la professora de Psicologia de la Universitat de València Patricia Mesa, a més d’Alexandra Elena Marín; i els investigadors en realitat virtual de la Universitat Politècnica de València José Antonio Lozano Quilis, José Antonio Gil Gómez i Hermenegildo Gil Gómez, a més de Andreas Lauer.

Al costat dels investigadors espanyols, integren l’equip, l’especialista en nutrició renal Carla Avesani, Juan Jesús Carrero, Bengt Lindholm i Peter Stenvinkel, de l’Institut Karolinska de Suècia; les nefròlogues Naomi Clyne, de l’Hospital de Lund, a Suècia, i Amaryllis Van Craenenbroeck, de la Universitat de Lovaina, a Bèlgica; i la cardiòloga Evangelia Kouidi, directora del Laboratori de Medicina Esportiva de la Universitat Aristòtil de Tessalònica.

Entitats col·laboradores

A més dels fons europeus del programa Erasmus+, el projecte també ha obtingut finançament del Pla Nacional d’I+D+i del Ministeri del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya: en total, més de 330.000 euros per al seu desenvolupament. El projecte GoodRENal compta a més amb el suport d’investigadors internacionals del camp de la rehabilitació renal de la Universitat Austral de Xile i la Universitat Federal de Juiz de Fora, al Brasil.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*