Utiel acull un taller internacional de documentació i posada en valor del patrimoni subterrani

Post també disponible en: Castellano

Fins al 3 de setembre, una vintena d’estudiants d’arquitectura de diferents països participen en aquestes jornades d’estudi dels cellers subterranis , WEDoVer 2022 Utiel Underground
Es tracta de la primera edició que es realitza a Espanya i compta amb l’aval del Comité Internacional d’Arquitectura Vernacla (CIAV) del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS)

“WEDoVer 2022 . Utiel Underground”. Sota aquest nom es presenta el Taller Internacional de documentació i posada en valor del patrimoni vernacle (Workshop for the Enhacement and Documentation of the Vernacular Heritage) que arrancava ahir amb la recepció als participants, una vintena d’estudiants d’arquitectura que s’endinsaran en diferents cellers excavats en el subsol del cas urbà d’Utiel per a desenvolupar diferents treballs de mesurament fins al pròxim 3 de setembre.

Les jornades organitzades per la Universitat Politècnica de València (UPV)compten amb la col·laboració directa de l’Ajuntament d’Utiel en la coordinació de les activitats i en la cessió d’espais públics tant per al desenvolupament del taller com per a albergar a tots els participants vinguts de diferents punts del món.

L’acte de benvinguda als participants tenia lloc ahir en el saló de plens de l’Ajuntament d’Utiel a càrrec de l’alcalde d’Utiel, Fernando Benlliure, que va destacar l’interés dels organitzadors en l’estudi i divulgació del patrimoni utielano.

Una trobada en el qual també va intervindre la coordinadora del taller i professora de la UPV, Yolanda Hernández, qui va agrair a l’Ajuntament d’Utiel la seua implicació directa perquè “sense el seu suport no haguera sigut possible dur a terme aquest taller de projecció internacional a Utiel, convertint-se en el primer municipi d’Espanya que acull aquestes jornades” remarcava l’arquitecta i coordinadora de les jornades.

Estudi del patrimoni subterrani d’Utiel 

13 intensos dies en què al voltant d’una vintena d’arquitectes i estudiants d’arquitectura de diversos països portaran a la pràctica la seua formació en un entorn poc habitual, el subsol utielano, gràcies a aquest taller internacional de documentació i posada en valor del patrimoni vernacle dirigit pels professors i arquitectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (UPV) Pasquale de Dada i Yolanda Hernández Navarro, natural d’Utiel.

Els participants treballaran per equips per a mesurar i dibuixar a mà cellers subterranis, tant de propietat municipal com de cellers excavats de particulars que voluntàriament les han posades a disposició per al seu estudi. 

També s’executarà, com a projecte pilot, la digitalització i virtualització (tour virtual) d’aquests cellers per a poder-les visitar en línia.

L’objectiu és documentar i posar en valor els cellers excavats del nucli urbà d’Utiel com a patrimoni vernacle de la comarca, per a fomentar el coneixement, sensibilitat i la inclinació de la ciutadania cap a la seua riquesa cultural.

Col·laboració institucional 

El taller forma part de les activitats promogudes a través del conveni de col·laboració signat entre la Universitat Politècnica de València i l’Ajuntament d’Utiel per a la investigació i realització de treballs acadèmics sobre el patrimoni del municipi i a més ha obtingut el prestigiós aval del Comité Internacional d’Arquitectura Vernacla (CIAV) del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) sent aquesta la 1a edició que es realitza a Espanya. 

“WEDoVer 2022 . Utiel Underground” compte, a més, amb la col·laboració activa i molt valuosa d’entitats locals com l’Associació Cultural Serratilla, l’Associació Territori Boval i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Utiel-Requena.

Els resultats del taller s’exposaran primer en la localitat, durant el desenvolupament de la Fira i Festes d’Utiel en un acte que tindrà lloc al pati museu de la Casa Alamanzón i posteriorment la presentació es traslladarà a la Universitat Politècnica de València (UPV), en el marc de la Conferència Internacional HERITAGE 2022.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*