Xest aprova definitivament l’ordenança municipal reguladora d’abocaments

Se aprueba definitivamente la ordenanza municipal reguladora de vertidos.
Se aprueba definitivamente la ordenanza municipal reguladora de vertidos.

Post també disponible en: Castellano

Se aprueba definitivamente la ordenanza municipal reguladora de vertidos.
Xest aprova definitivament l’ordenança municipal reguladora d’abocaments.

El ple de l’Ajuntament va aprovar ahir de forma unànime, l’acord de la nova ordenança municipal reguladora d’abocaments. L’ordenança, que ja va ser aprovada inicialment el 2 de març de 2017, es va sotmetre a informació pública i en aquest transcurs es van presentar diverses al·legacions per part de cinc empreses: DERCOSA, Curtidos JIN, Thomas Cosmètica d’Espanya SLU, Galvanizadora Valenciana SLU (Galesa) i l’Associació d’Usuaris del Polígon Industrial (Aupí).
Des de la regidoria de Medi Ambient s’ha procedit a respondre aquestes al·legacions, vist l’informe tècnic emès el 6 de maig de 2019, fonamentat en l’anàlisi realitzada per l’empresa FACSA. En conseqüència, s’ha posat en marxa l’elaboració d’un pacte en col·laboració amb les empreses esmentades per reduir la contaminació a 4 anys vista. A l’inici de la legislatura no existia una ordenança específica que regulés els abocaments a la xarxa municipal de Xest i, per tant, s’aplicava la mateixa ordenança tant al municipi com al Polígon Industrial Castella. Des de l’equip de govern es va decidir contractar un gabinet tècnic-jurídic que, en col·laboració amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), ha elaborat la nova ordenança municipal reguladora d’abocaments industrials.

“La reducció d’abocaments contaminants ha estat un objectiu fonamental de la regidoria de Medi Ambient i de tot l’equip de govern; sens dubte, hem treballat molt per disminuir l’abocament a l’Albufera. Gràcies a aquest esforç s’ha aconseguit que el 2018 i el 2019 ja estiguem abocant dins dels paràmetres que estableix la CHX. I així, s’ha aconseguit reduir el cànon que pagava l’Ajuntament de forma anual, passant de 113.000 euros el 2017 a 22.000 euros el 2018 i 2019 “, va transmetre la regidora Mª Ángeles Llorente.

En aquesta línia, el gabinet va realitzar un estudi complet de l’expedient d’autorització d’abocaments, amb la finalitat de determinar les responsabilitats que puguin derivar del mateix i assessorar a l’Ajuntament en tot el procés. Així, es va revisar l’ordenança municipal que regulava la taxa per control d’abocaments del polígon industrial Castella a llera pública, que restringia els valors de contaminació permesos i establia un règim de sancions per a empreses que ho incomplien. Per això, i amb la col·laboració de les empreses involucrades, s’han reduït els nivells de substàncies contaminants al polígon industrial Castella i en conseqüència, la CHX manté retirada la penalització en el cànon, estalviant 91.000 euros a les arques municipals.

Abans de passar a la votació del punt, l’alcalde, José Morell, va posar en valor la feina feta en matèria mediambiental. “Crec que aquest és un dels temes més importants que s’han tractat en aquesta legislatura, ja que els abocaments industrials han d’estar controlats i realment s’ha fet un gran treball”, afirmava.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*