Xest es bolca amb les demandes del sector citrícola

Post també disponible en: Castellano

Numerosos chestanos y chestanas se unieron a las reivindicaciones del sector de los cítricos.
Numerosos chestanos y chestanas se unieron a las reivindicaciones del sector de los cítricos.

Ahir, dilluns 21 d’abril, nombrosos chestanos i chestanas es van unir a les reivindicacions del sector dels cítrics en una concentració convocada per la plataforma “Per la Diginitat l’Agricultor”, sota el lema “Per la defensa de la nostra citricultura”, que va tenir lloc en més de 60 municipis de tota la Comunitat Valenciana amb un seguiment massiu. L’Ajuntament de Xest va oferir el seu suport al sector organitzant la concentració i informant a la ciutadania sobre la convocatòria a la localitat.

L’acte el va obrir el regidor d’Agricultura, Francisco Llorens, posant l’accent en la importància del sector citrícola al municipi. “Avui vull destacar el que significa aquest sector per Xest, una població que, tot i ser petita, produeix 32 milions de cítrics a l’any, fet que suposa prop de 7 milions d’euros. A més, la cooperativa Xest Agrària dóna feina a 500 treballadors i treballadores, perquè vegeu la magnitud del problema “.

En aquest sentit, el regidor de Compromís, José Vicente Guijarro, va incidir en el pes del sector a la Comunitat, sostingut per 60.000 agricultors i sent la segona activitat exportadora. “Bona part dels productors de cítrics de la Comunitat Valenciana tenen petites explotacions, el que els converteix en un sector vulnerable a l’hora de controlar els costos i negociar els preus, especialment quan vénen mal dades, com està passant en aquesta campanya”, afegir Guijarro.

Per la seva banda, la regidora d’Esquerra Unida, Mª Ángeles Llorente, va aprofundir en els problemes del sector citrícola, com la competència deslleial amb les importacions procedents de grans latifundistes de països com Sud-àfrica, que han provocat pèrdues en aquesta campanya de 163 milions d’euros , segons estimen les associacions agràries. “La globalització capitalista i els acords de lliure comerç perjudiquen a agricultors i agricultores, provocant un descens de la rendibilitat insuportable en nombroses explotacions, que s’estan veient abocades a l’abandó. El model de preus que marca la gran distribució, al costat dels magatzemistes i majoristes expulsen els petits productors “.

El alcalde de Cheste, José Morell, cerró el acto.
El alcalde de Cheste, José Morell, cerró el acto.

L’alcalde de Xest, José Morell, va tancar l’acte incidint en la necessitat de competir en un mercat en el qual les regles siguin les mateixes per a tots els agents implicats. “Els productors de tercers països han de complir amb les mateixes exigències que els europeus en matèria de medi ambient, drets laborals, seguretat alimentària i control de plagues”, apuntava Morell. “Per tot això, cal mobilitzar-se i no baixar la guàrdia, reivindicar un millor acord d’exportació que equilibri les regles del joc i que asseguri que totes les persones consumidores tenen al seu abast productes tan fiables com els valencians”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*