Balanç dels 15 anys de l’Hospital de Manises: líder de la Comunitat en qualitat sanitària segons la Generalitat

Post també disponible en: Castellano

El Departament de Salut de Manises és líder de la Comunitat Valenciana en certificacions de qualitat sanitària segons el Gestor de Registres de Qualitat (GERCA) de la Generalitat Valenciana.

El centre manisero se situa en el podi dels hospitals públics amb menor temps d’espera per a sotmetre’s a operació de qualsevol tipus en la Comunitat Valenciana

El centre ha obtingut el tercer lloc en la qualificació d’hospitals de la Comunitat amb millors indicadors de qualitat assistencial segons MERCO i els ciutadans puntuen el centre hospitalari amb una nota mitjana de 8,91 punts sobre 10. Aquesta puntuació millora amb les valoracions de pacients que no pertanyen al departament, aconseguint un 9,30 sobre 10. 

Durant aquests 15 anys, el Departament de Salut de Manises ha realitzat una inversió per un import superior als 137 milions d’euros.

L’Hospital de Manises ha sigut la porta d’entrada al món de més de 20.000 bebés, sent un dels més demandats pels pares i mares en la Comunitat

L’any 2009 arrancava la seua activitat l’Hospital de Manises, primer amb Consultes Externes i poc després amb Urgències i Hospitalització. Es creava així el Departament de Salut de Manises que, des de llavors, dona cobertura i assistència sanitària, tant ambulatòria com domiciliària, a 215.555 persones de 14 localitats. Aquesta cobertura sanitària la presta a través del propi Hospital de Manises, 9 centres de salut, 11 consultoris auxiliars, 2 centres d’especialitats, 1 centre de salut integrat, l’Hospital d’Aguts de Manises i l’Hospital de Crònics de Mislata.

En aquests 15 anys, l’Hospital ha atés a més de dos milions de pacients, mantenint uns excel·lents indicadors de qualitat relacionats amb l’accés tant a intervencions quirúrgiques com a consultes.

Així, l’Hospital de Manises se situa en el podi dels hospitals públics amb menor temps d’espera per a sotmetre’s a operació de qualsevol tipus en la Comunitat Valenciana. Manises va tancar 2023 com tercera àrea de salut amb menor demora, segons les dades del mes de desembre oferits per la Generalitat. 

Els més de 206.000 habitants del departament de salut de Manises són també dels que menys han d’esperar per a sotmetre’s a cirurgies, amb una demora mitjana de 52 dies, enfront dels 88 dies d’espera que com a mitjana es tarda a accedir en la resta d’hospitals de la Comunitat. “L’accessibilitat és un indicador clar de la qualitat assistencial que reben els nostres pacients, així com de l’esforç i la professionalitat del nostre personal, alguna cosa que per a nosaltres sempre ha sigut una prioritat”, ha explicat Ricardo Trujillo, gerent del Departament de Salut de Manises. 

A més, el Departament de Salut de Manises és líder de la Comunitat Valenciana en certificacions de qualitat sanitària. Amb 18 centres certificats, el de Manises va ser el departament de salut amb més certificacions de qualitat (ISO 9001:2015) en la Comunitat registrades fins a l’11 d’abril de 2024 en el Gestor de Registres de Qualitat (GERCA) de la Generalitat Valenciana.

De fet, Manises ha sigut l’únic departament de salut amb tots els nivells assistencials certificats en 2023: hospital, centre d’especialitats, centre de salut i consultori de salut. “Aquestes certificacions corroboren que els centres sanitaris del Departament de Salut de Manises són d’excel·lència”, assenyala Ricardo Trujillo.

Hospital comarcal amb cartera de serveis de primer nivell

Al llarg d’aquests anys, l’Hospital de Manises ha consolidat la seua cartera de serveis, ampliant-la i oferint tècniques de referència per a augmentar la seua complexitat i capacitat de resolució. El centre compta amb especialistes altament formats i tecnologia capdavantera per a oferir tècniques innovadores com la cirurgia de làser verd, l’ús de la cirurgia laparoscòpica, la cirurgia sense sang, genoll navegat o cirurgia reconstructiva, entre altres. 

A més, el departament de salut de Manises ha continuat amb la renovació tecnològica i inversió en equips d’alta tecnologia com el retinógrafo amb Intel·ligència Artificial o el mamògraf amb contrast i 3d que permet diagnòstics més precisos, entre altres inversions. Durant aquests 15 anys, el Departament de Salut de Manises ha realitzat una inversió per un import superior als 137 milions d’euros.

L’Hospital va ser el primer a apostar per la humanització de l’àrea de maternitat, amb habitacions individualitzades, el mètode “pell amb pell”, suport a la lactància materna, part natural o la primera Casa de Parts integrada en un hospital públic de la Comunitat Valenciana. Al gener de 2024 va superar els 20.000 parts atesos, sent un dels centres més demandats pels pares per a aquest moment transcendental. 

A més, Manises també ha sigut pioner en la creació d’una Unitat de Neurorrehabilitación Infantil a Mislata, en la qual s’ha atés 2.070 xiquets des de la seua creació, la Unitat de Cirurgia Bariátrica amb 3.507 intervencions o la creació de la Unitat de la Música i les Arts Escèniques per a oferir un servei multidisciplinari als professionals de la música de la Comunitat Valenciana.

Entre els serveis de l’Hospital també cal destacar la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal que ha apostat per la proximitat i la interacció permanent amb el pacient a través d’una App pròpia. En l’àrea de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, s’han atés 54.801 pacients i s’han realitzat 10.690 operacions de pròtesis de genoll i 4.744 cirurgies de raquis. També ha sigut pioner amb la Unitat de Cirurgia Sense Sang on ha efectuat 1.458 intervencions. El servei d’Oftalmologia ha realitzat 28.072 operacions de cataractes.

El Departament de Salut de Manises ha dut a terme en aquests 15 anys de vida 5.218.727 consultes externes, ha atés 1.136.263 urgències d’adults i 295.724 pediàtriques, i ha realitzat 121.091 cirurgies CMA. A més, en aquest temps ha dut a terme 162.870 ressonàncies, 256.439 TACs i 333.053 ecografies. 

Al servei del ciutadà

Altre pilar en l’assistència sanitària és la qualitat en el servei prestat, on l’Hospital compta amb nombrosos reconeixements al llarg de la seua trajectòria. 

Així, l’activitat del Departament de Salut de Manises ha sigut reconeguda amb nombrosos premis, com el Premi Expansió a la Innovació en Recursos Humans, els TOP 20 les nominacions als premis Best In Class o l’informe de reputació sanitària COMPRE, que ha situat a l’Hospital de Manises entre els 25 principals centres hospitalaris espanyols i en el podi de millors hospitals en la Comunitat Valenciana.

Valoració superior al ‘notable’ dels pacients

L’Hospital de Manises ha obtingut resultats molt positius en les últimes enquestes de satisfacció realitzades als seus pacients durant 2024. Així, el centre hospitalari ha aconseguit una de les millors puntuacions dels seus anys d’activitat amb una nota mitjana de 8,91 punts sobre 10. Aquesta puntuació millora amb les valoracions de pacients que no pertanyen al departament, aconseguint un 9,30 sobre 10. 

A més, en 2024 es van reduir un 20% les queixes rebudes respecte al mateix període del 2023 (427 en 2024 vs 537 en 2023). La taxa de queixes per 1.000 actuacions sanitàries ha disminuït a l’Hospital de Manises, en Atenció Primària i en el Centre d’especialitats de Mislata i s’han incrementat en el CEA i en el HACLE. 

El doctor Ricardo Trujillo, gerent del Departament de Salut de Manises, ha ressaltat “el llegat de l’Hospital amb la consolidació i maduresa del centre hospitalari, que s’ha convertit en un referent per als veïns del Departament per la qualitat assistencial i la promoció de la salut que s’ha realitzat en aquests anys. Un centre compromés amb la seua comunitat gràcies a l’esforç i la implicació dels professionals que treballen cada dia per a oferir una atenció personalitzada, humana i de qualitat centrada en el pacient i aportant el seu granet d’arena perquè la sanitat valenciana siga més eficaç i eficient”.

Formació dels professionals del futur de la sanitat

L’Hospital de Manises ha consolidat un equip de més de 1.500 professionals centrats en l’assistència de qualitat al pacient i a continuar millorant dia a dia en l’excel·lència sanitària. 

Des dels seus inicis, el Departament de Salut de Manises ha invertit més de 2’1 milions d’euros en projectes de formació i investigació per als seus professionals, a través del programa de beques d’Innovació Assistencial o el Programa de Beques a la Investigació, la Formació i la Docència, entre altres.

En aquesta línia, els professionals de Manises han participat en més de 5.600 activitats formatives promogudes pel Departament, com el programa Pacient 5 Estreles en el qual professionals assistencials i no assistencials han adquirit habilitats i formació per a potenciar l’atenció centrada en les persones. A més, el centre ha posat en marxa un pla de promoció de la salut i hàbits saludables per als professionals del Departament.

El centre també ha rebut a 9.300 estudiants d’universitats, centres de formació professional i altres institucions per a formar-los en les diverses àrees i especialitats sanitàries. “La formació i els projectes d’investigació són una prioritat per a contribuir a la millora contínua dels professionals, preparar a nous sanitaris i desenvolupar iniciatives innovadores que redunden en la salut de la població”, explica Ricardo Trujillo. 

En aquesta línia, des de 2020, 64 residents han passat pel Departament de Salut de Manises. I ara mateix, hi ha més de 60 especialistes formant-se per a incorporar-se progressivament a un món laboral que tan necessitat està de recursos humans. A més, el Departament també compta amb catorze unitats docents acreditades i 17 especialitats per a la formació de professionals mèdics, infermers i farmacèutics residents, els futurs professionals de la sanitat. “Aquesta és una de les aportacions que el Departament de Salut de Manises està deixant al sistema sanitari valencià”, conclou el director gerent del Departament de Salut de Manises.

Principals fites:

 • Inauguració en 2009
 • Assistència a més de 206.000 persones 
 • 14 localitats
 • Hospital de Manises, 9 centres de salut, 11 consultoris auxiliars, 2 centres d’especialitats, 1 centre de salut integrat, l’Hospital d’Aguts de Manises i l’Hospital de Crònics de Mislata
 • +de 2 milions de persones ateses
 • 18 centres amb certificacions de qualitat (ISO 9001:2015) en la Comunitat registrades fins a l’11 d’abril de 2024 en el Gestor de Registres de Qualitat (GERCA) de la Generalitat Valenciana. Únic departament de salut amb tots els nivells assistencials certificats en 2023
 • Inversió superior als 137 milions d’euros.
 • +20.000 parts atesos
 • 2.070 xiquets atesos en Unitat de Neurorrehabilitación Infantil
 • 3.507 intervencions en la Unitat de Cirurgia Bariátrica
 • 54.801 pacients atesos en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia 
 • 10.690 operacions de pròtesis de genoll i 4.744 cirurgies de raquis realitzades.
 • 1.458 intervencions en la Unitat de Cirurgia Sense Sang. 
 • 28.072 operacions de cataractes per part del servei d’Oftalmologia
 • 5.218.727 consultes externes ateses 
 • 1.136.263 urgències d’adults i 295.724 urgències pediàtriques ateses 
 • 121.091 cirurgies CMA realitzades
 • 162.870 ressonàncies, 256.439 TACs i 333.053 ecografies fetes
 • 2’1 milions d’euros en projectes de formació i investigació per als seus professionals
 • Més de 5.600 activitats formatives promogudes pel Departament
 • 9.300 estudiants rebuts des d’universitats, centres de formació professional i altres institucions 
 • 14 unitats docents acreditades i 17 especialitats per a la formació de metges, infermers i farmacèutics residents
 • 68% de reducció en la Petjada de Carboni
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*