El 60% de les dones maltractades patixen seqüeles psicològiques moderades i greus

Post també disponible en: Castellano

Les seqüeles a nivell emocional són nombroses i requerixen, en la majoria dels casos un procés de recuperació llarg i costós”, segons Sonia Ricart, treballadora social en el Centre de Salut de Manises

La violència de gènere, és a dir, qualsevol acte de violència basada en el gènere i que danya física, sexual o psicològicament a la persona, incloent amenaces, coerció o privació de la llibertat en la vida pública o privada és una problemàtica que afecta cada vegada de manera més evident a la nostra societat, de fet, només en la Comunitat Valenciana el nombre de dones afectades per violència de gènere ha aconseguit a 4.909 en 2019, un 2,5% més que el passat any segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. A més, la pandèmia de la Covid-19 no ha fet una altra cosa que aguditzar este problema ja que les dones maltractades han passat durant estos últims mesos més temps de convivència amb el seu agressor. Açò ha causat, junt amb la impossibilitat de demanar ajuda i la dificultat d’acudir als centres d’assistència, un evident agreujament en les situacions viscudes per estes dones.

Sonia Ricart, treballadora social en el Centre de Salut de Manises i agent d’igualtat, explica que “durante molt de temps s’ha posat el focus d’atenció en les afeccions físiques de les dones víctimes de violència de gènere. No obstant això, ningú parla de que el 60% tenen problemes psicològics i emocionals moderats o graves”. Estes seqüeles, segons explica Ricart, “son nombroses i requerixen, en la majoria dels casos un procés de recuperació llarg i costós en les dones ja que afecten la seua salut mental. La major part d’elles patixen trastorns d’estrés posttraumàtic complex i depressió que es manifesten en sentiments negatius, autoestima baixa, pors diverses i una inseguretat vital que és necessari que es traten”.

Tant la salut física com la salut mental ha de ser prioritària en l’atenció sanitària d’estes dones ja que el procés de recuperació posterior és lent i progressiu. “Si descuidem de la salut mental de les pacients que acudixen als centres sanitaris, cometem l’error de no abordar el problema en la seua completa dimensió, per a això, en el Departament de Salut de Manises treballem amb estes dones de manera multidisciplinària metges, treballadors socials i psicólogos”, explica Sonia Ricart. 

El Departament de Salut de Manises compta amb quasi 200 professionals formats per a la detecció precoç de casos de violència de gènere i durant l’any passat es van realitzar més de 1.500 atencions a dones maltractades en els seus centres sanitaris. “El compromís del nostre Departament és ferm contra qualsevol manifestació de violència, especialment contra dones. La violència de gènere és un important problema de salut pública, tant per la magnitud de les lesions produïdes, com per les seues conseqüències a curt i a llarg termini sobre la salut de les víctimes, així com la dels seus hijos”, explica la Dra. Lola Alfonso, metge de família del Centre de Salut de Manises i presidenta de la comissió de Violència de Gènere del Departament.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*