El Departament de salut de Manises aconsegueix les 1.400 operacions del programa de cirurgia sense sang

Post també disponible en: Castellano

Segons destaquen els experts, segueix en augment la tendència a evitar la transfusió d’hemoderivats durant una intervenció, més enllà de creences religioses, a causa dels beneficis que pot oferir

Entre els beneficis, la reducció de complicacions, menor temps d’hospitalització i recuperació més ràpida

L’equip de cirurgians de Manises ha realitzat 44 intervencions d’aquest tipus en el primer semestre de l’any

La Unitat de Cirurgia sense Sang de l’Hospital de Manises ha aconseguit els 14 anys d’activitat amb un total de 1.400 intervencions sense sang. 

Segons destaquen els experts, està augmentant la tendència a evitar la transfusió d’hemoderivats durant una intervenció, més enllà de creences religioses dels pacients, a causa dels beneficis que pot oferir.

“Durant aquests anys d’activitat hem aconseguit implantar una cultura diferent dins de l’àrea quirúrgica, basada en els beneficis d’usar adequadament la sang, que és un bé escàs”, ha subratllat el gerent de l’Àrea de salut, el Dr. Ricardo Trujillo. Per a Trujillo, cal no oblidar que els tractaments mèdic-quirúrgics sense l’ús de sang ofereixen “beneficis” com la reducció de complicacions, menor temps d’hospitalització i recuperació més ràpida.

Així, el centre hospitalari, un dels pocs de la Comunitat que compta amb aquest programa, ha rebut només en el que va d’any mig centenar de sol·licituds per a una operació quirúrgica que evite l’ús d’hemoderivats. 

L’equip de cirurgians de Manises ha realitzat 44 intervencions en el primer semestre de l’any, i en 2022 va operar a 111 pacients, xifra similar a la de l’any anterior.

Protocols d’actuació 

Per al desenvolupament del programa de Cirurgia sense Sang, el centre hospitalari ha posat en marxa protocols d’actuació ad hoc i ha format específicament als cirurgians en la reducció del risc de sagnat.

“Implementar aquest tipus de protocols suposa augmentar la capacitació i la perícia dels nostres facultatius que compten amb eines i procediments per a reduir el risc de sagnat”, ha destacat el gerent. 

La preparació del pacient també és fonamental. Si es prepara bé al pacient es poden aconseguir xifres més altes d’hemoglobina abans de la cirurgia programada, la qual cosa pot evitar la necessitat d’una transfusió.

A més, el centre també compta amb alta tecnologia ja que disposa de ‘recuperadors peri-quirúrgics’, sistemes que recullen la sang que el pacient perd en el transcurs de la intervenció i la filtren per a poder-li-la trasfundir a continuació amb risc zero.

L’elevada especialització dels cirurgians de Manises també ha permés abordar operacions d’alta complexitat sense necessitat de transfusió. Quant als procediments més demandats, corresponen a miomas i hèrnies.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*