Post també disponible en: Castellano
L’anàlisi entorn del valor de l’origen com a element diferenciador en el mercat del cava ha reunit diversos protagonistes en ‘Els fòrums del cava de Requena’. L’acte ha estat organitzat per l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena, i en la seua primera edició s’ha celebrat sota el nom ‘El cava a Requena: Origen i Harmonia’.
Rafael del Rei, director de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OEMV), ha sigut l’encarregat de posar sobre la taula les xifres que revelen que el cava espanyol, fins i tot sent el tercer en volum de vendes després de França i Itàlia, té pendent l’assignatura del valor. Segons les dades de 2021, la mitjana mundial dels espumosos se situa en 7,40€/litre, no obstant això el preu mitjà dels espumosos espanyols és de 3€/litre.
Per a del Rei, l’èxit del prosecco italià, amb un preu per damunt de la mitjana dels espumosos espanyols, fa veure que la competitivitat no és només qüestió de preu, sinó de posar en valor diversos factors, entre els quals l’origen seria un dels més rellevants.
“L’origen és un dels millors arguments per a la diferenciació del cava de Requena. Si aconseguim traslladar que aqueix origen dona lloc a bons caves a un preu de valor adequat, es pot marcar la diferència”, ha comentat del Rei. A més, el director de l’OEMV també ha destacat que seria interessant ampliar la cartera de productes que pot oferir Requena dins dels espumosos, tal com ha succeït amb els vins tranquils en els últims 25 anys.
Taula redona sobre el valor de l’origen
L’acte ha generat un debat obert entre diferents protagonistes en una taula redona participada per Jorge Srougi, subdirector comercial de Grup Coviñas; Pablo Ossorio, director tècnic de Cellers Hispà+Suïssos; Rosa Vives, tècnic de la Ruta del Vi Utiel-Requena; Pilar Amigó, regidora d’Agricultura de l’Ajuntament de Requena; i Fernando Piquer, cap del servei de qualitat agroalimentària de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Per als elaboradors és essencial dotar d’un major valor al cava de Requena i tant Srougi com Ossorio han coincidit que la presència de nous operadors que provinguen d’altres zones pot ajudar a posicionar el producte. “Ara mateix som molt pocs tirant d’un carro que és pesat, necessitem gent que vinga i se sume a fer gran el cava de Requena i no a emportar-se el vi base”, ha remarcat Ossorio. El director tècnic d’Hispà+Suïsses també ha advocat per buscar amb el cava de Requena un segment mitjà, mig-alt.
Per part seua, Srougi ha incidit en què cal que hi haja un suport per a la comercialització marcat per l’origen. “Poder ancorar l’elaboració del cava de Requena a una zona amb tanta veritat, amb les hectàrees que tenim i la bona faena dels nostres agricultors, és importantíssim”, ha destacat.
La necessitat d’un suport divulgatiu, econòmic i estratègic ha sobrevolat el debat i els representants polítics presents han reconegut que és necessari, però que el moviment ha d’arribar dels productors. “Des de Conselleria hi ha un total suport al sector i s’està barallant molt a nivell intern i amb el Ministeri, però la iniciativa ha de partir dels cellers i els viticultors”, ha remarcat Fernando Piquer, que ha recordat que s’està treballant a reformar reglaments de les Denominacions d’Origen, amb una tendència a protegir la denominació i l’origen com a marca.
Per part seua, Pilar Amigó, regidora d’Agricultura de l’Ajuntament de Requena, ha instat la Conselleria que zonifiquen perquè la situació millore, ja que el cava de Requena “té la reputació per a poder competir en els mercats més exigents”.
El enoturismo també s’ha mostrat com una eina efectiva per a ampliar l’abast del cava de Requena. Segons Rosa Vives, tècnic de la Ruta del Vi Utiel-Requena: “Algunes de les millors ofertes enoturísticas a Requena ve de cellers que elaboren cava, la qual cosa ajuda a acostar aquest producte al gran públic, que d’altra banda cada vegada arriba més ben informat”.
El cava i la seua harmonia amb la gastronomia
En l’acte també s’ha escoltat la veu més pròxima al consumidor, a través de José Antonio Navarrete, sommelier de Quique Dacosta Restaurant, i de Ximo Sáez, xef executiu de Festa Gurmet.
Navarrete ha posat en valor el cava com a acompanyament en la taula per la seua versatilitat. No obstant això, reconeix que fora de les nostres fronteres és difícil trobar caves i vins espanyols. “El principal és creure-s’ho i que cada vegada siguem més ambaixadors els que ajudem a promocionar aquests productes”, ha remarcat.
Per part seua, Ximo Saez ha destacat el paper imprescindible que té el sommelier i l’equip de sala a l’hora de potenciar el reconeixement de determinats productes. “La recomanació en sala és essencial i al final dona el seu fruit, de fet, jo sempre recomane el cava de Requena i cada vegada hi ha més gent que me’l demana”, ha afirmat el xef.
Els ‘Fòrums del Cava de Requena’, naixen amb vocació de continuïtat per a donar cabuda a diferents veus que enriquisquen el debat i contribuïsquen al posicionament del cava de Requena. En la seua organització, l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Requena i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i el patrocini dels Fons Europeus per a Desenvolupament Rural de la Unió Europea. Informa, Luis Ibáñez.
Be the first to comment