Entrevista. Juncal Carrascosa: «Bunyol segueix sent un poble viu, actiu, animat i fins i tot reivindicatiu encara que estiguem confinats»

Juncal Carrascosa, alcaldesa de Buñol y presidenta de la WASBE Buñol 2019.
Juncal Carrascosa, alcaldesa de Buñol y presidenta de la WASBE Buñol 2019.

Post també disponible en: Castellano

L’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, ha assegurat que, «per sort, la pandèmia no ha tingut una incidència greu, fins al moment», a la localitat i ha mostrat el seu orgull a l’detectar que Bunyol «segueix sent un poble viu, actiu i animat fins i tot encara que estiguem confinats».

— PREGUNTA: Com es troba Bunyol després de gairebé un mes de confinament? Com ho està portant la població, segons la seva percepció?
RESPOSTA: Dins que això és un estat extraordinari; excepcional i rar, tenim la mida de poble amb els serveis adequats per a poder gestionar la crisi millor que en altres pobles més grans i millor que en altres pobles més petits. És a dir, la nostra capacitat de gestionar la crisi amb els serveis que tenim ens és més fàcil per les nostres dimensions. Tenim uns Serveis Socials potents de sempre, preparats per treballar en les necessitats que calguin i que a més durant tota la crisi estan actius i reforçats fins i tot quan es decreten els serveis mínims. Tenim a més la brigada d’obres i serveis que poden fer les funcions de neteja diària d’edificis, de vehicles, de manteniment i altres esporàdiques de distribució o del que calgui. També hem tingut el suport puntual de la Unitat Militar d’Emergència, la UME, per a neteja d’alguns edificis. Tenim a més la sort de tenir la plantilla de Policia Local completa, de manera que ja tenim els tres torns reforçats; ia més comptem amb el suport de la Guàrdia Civil, tot i que s’ha de repartir amb més pobles. I les intervencions sancionadores de la Policia Local o la Guàrdia Civil no són molt nombroses, sinó més aviat informatives i de suport a altres serveis de l’Ajuntament.
— ¿L’afectació de l’pandèmia està sent llavors baixa, mitjana o elevada a Buñol?
D’una banda tenim que les persones s’estan comportant molt bé en tot el que són mesures de confinament i distanciament, així com d’anar a comprar, s’estan respectant. Tot i que cal mantenir la guàrdia i no baixar-la, és clar. A més, el que detectem és que la gent, dins el confinament, està molt activa. I això cal atribuir-ho a la manera de ser de Bunyol; fins i tot en el confinament les associacions estan actives. Qualsevol iniciativa que se’ns ocorre per animar, la gent participa. Iniciatives com fer quadres de ganxet a casa per a una manta conjunta; o com la d’interpretar als balcons ‘L’Paquito el chocolatero’ o el ‘Himne a Bunyol’, tota la gent participa. I a més la resta d’associacions no paren d’inventar coses per tenir-nos actius i dins de l’confinament entretinguts per no donar-li massa al capdavant. I això ho estan fent des de les associacions fins als professionals. Fins i tot, les empreses que poden, també fins de manera altruista estan fent iniciatives perquè la gent a casa el porti el millor possible.
— Xifres oficials d’afectació de la pandèmia, ¿es tenen llavors a Buñol?
Xifres no tenim, perquè de Salut Pública han de donar-nos-. Però el que és cert és que igual que tenim una mida bo per a unes coses també el tenim per la informació que fem servir i és que hi ha molt pocs casos i que ara mateix, de gravetat, per desgràcia hi ha un cas. Però fins i tot aquest estem esperant que es pugui recuperar. La incidència és de molt pocs casos.
— Quan diu pocs casos, de què xifra podríem estar parlant?
Coneguts, que hagin passat pel ambulatori o per l’hospital, perquè ja se sap que hi ha gent que pot haver passat la malaltia gairebé sense adonar-se’n, estem parlant de tres o quatre persones.
 — Creu que aquestes xifres poden induir a la gent a baixar la guàrdia?
No, no és que precisament el no donar dades, ni per bé ni per mal, no és ni per alarmar ni perquè la gent es relaxi. El coronavirus hi és i tots estem exposats a que ens puguem contagiar. Per sort a Buñol no tenim una incidència greu fins al moment. Ha estat molt lleu. Però cal estar en guàrdia sempre i posar totes les mesures preventives que es puguin: sortir a comprar només una persona, mantenir la distància de seguretat, rentar-se les mans amb freqüència i el més important de tot: cuidarmos molt perquè així tot serà més fàcil.
— Des de l’Ajuntament s’han pres moltes mesures. Sectorializando, a nivell sanitari, què s’ha posat en pràctica?
Després de gairebé un mes fer un resum de tantes mesures no és tasca fàcil, perquè ens vam posar en marxa ràpidament. El primer que vam fer va ser la neteja viària i desinfecció, que vam començar a fer abans que es recomanés per part de Govern valencià ia més vam començar a fer-la de forma adequada. Podem dir que hi ha hagut dos períodes: un previ als serveis mínims i després un altre de serveis molt mínims; a més del que vindrà després. A la primera part hem mantingut molt alerta la neteja viària, sobretot a la zona on hi ha comerços i on segueixen treballant persones. I també ens ha donat suport a la UME al centre de majors, a la residència o al centre de salut; a més de la neteja dels propis vehicles que utilitza tant la patrulla de Policia Local com la brigada municipal. I ha acompanyat a la Guàrdia Civil. I hem reforçat l’atenció de Serveis Socials que no ha parat en tot el temps tots els treballadors més un reforç de dos treballadors, perquè l’atenció de les persones més desfavorides no tingués cap baixada. I pel que fa a les mesures mínimes dins de l’Ajuntament s’ha donat prioritat absoluta a l’atenció ciutadana a través de el telèfon i de correu electrònic, així com a l’expedició de documents necessaris per a poder-se acollir als ajuts de govern, empadronament o altres documents. El pagament a proveïdors, amb una persona especialment dedicada a això; a més d’una persones destinada a poder fer ajornaments d’impostos de persones que creguin que ho necessitaran.
— ¿I respecte a la vigilància dels ciutadans per no incomplir les normes de confinament?
Disposem d’un servei de vigilància, que més que a denunciar està destinat a advertir i a informar i que ho estem fent amb Policia Local i també amb Protecció Civil. I estem en col·laboració estreta amb altres ens com la UME.
— Tot i que ja ens ha avançat algunes a efectes fiscals, quines altres mesures econòmic-socials més s’estan aplicant des de l’Ajuntament?
Tenim en marxa dos plans grans de mesures socials, perquè hem de fer-ho amb molta prudència perquè serveixin a la major quantitat de gent possible i que siguin compatibles amb altres ajuts per exemple de Govern valencià o de país.
— Ja ens va avançar a el principi de l’estat d’alarma que esdeveniments com la Fira de l’Comerç, la Biennal de Música o fins i tot les festes de l’estiu entre elles La Tomatina estaven condicionades a l’evolució de la crisi. Com es veuen a hores d’ara?
Les festes van caient una darrera l’altra. Comencem amb les Falles que pensem que es podrien fer a principis de juliol, cosa que ara es veu com poc probable. Això és una cosa que estem valorant, res va aser igual aquest any. És impossible que ho sigui, però hem d’estar atents a les mitjanes que vagi prenent el Govern i com evolucioni la situació. Les festes de Sant Joan, per exemple, que són al juny ja s’han suspès. No sabem en quina situació estarem al juliol. Si se’ns permet fer la Biennal de Música, al menys alguna cosa, no serà la Biennal que estava prevista però s’adaptarà a les circumstàncies actuals. I també això passarà amb les festes, perquè és de sentit comú. A més el sector de la cultura és un dels que més s’està veient perjudicat, de manera que no sabem què pot passar.
— En aquest panorama tan poc encoratjador, al menys s’han pogut viure moments de solidaritat amb moltes donacions de les quals ha estat objecte l’Ajuntament, oi?
Sí, hi ha hagut un munt de donacions i hi ha un munt d’activitats solidàries. Abans fins i tot que entréssim en estat d’alarma: persones dels basars xinesos de Bunyol van fer una donació enorme de màscares per a la Policia Local i la brigada. I hi ha un munt de gent que està treballant en el tema de pantalles protectores o altres productes de protecció i ho estan fent altruistament i estem col·laborant amb ells per al repartiment. S’està col·laborant amb Càritas, que fa el repartiment a la gent que atén a través de Protecció Civil, que sempre és un complement molt important als Serveis Socials. S’estan confeccionant màscares. I després hi ha la participació dels músics a través de la Federació de Bandes perquè estiguem actius i estiguem treballat ment i cos. I estem portant als petits de la casa el seu regal pel seu aniversari. Hi ha el ganxet solidari o el servei d’atenció telefònica psicològica totalment de voluntaris i que és un servei gratuït … La veritat és que en les meves xarxes socials he donat les gràcies i el tinc obert perquè cada dia he de donar les gràcies a més gent. I és que Bunyol sempre ha estat així; ha estat un exemple de poble solidari. Quan en altres ciutats parlen que s’ha descobert el veïnatge, aquí fa anys que ho hem tingut i ens coneixem tots els veïns.
— Alguna mesura més que vull ressaltar?
Bé, hem anat desgranat a poc a poc les mesures que anem prenent, però cal destacar dues parts molt importants: una a l’àrea que jo porto, la de Comerç i Indústria, tot ho estem fent en col·laboració amb l’Associació de Comerciants i empresaris i amb la col·laboració inestimable de BUINSA, on tenim uns tècnics fantàstics que a més estan fent el suport a totes les persones que tinguin dubtes de com sol·licitar els ajuts de Govern. I a més comptem amb el suport de la mancomunitat.
— I per acabar, quin missatge li agradaria traslladar a la ciutadania després d’aquests dies que ja han transcorregut i els que encara ens queden per passar?
La veritat és que com a alcaldessa em sento orgullosa sempre, però ara més, del nostre poble. No és casualitat que Bunyol estigui funcionant i que estigui funcionant bé fins i tot en aquests moments tan complicats. Em resulta fins i tot fins emocionant perquè detecto el poble viu, actiu i animat; fins i tot reivindicatiu com hem estat sempre tot i que estiguem tancats. Detecto que seguim tenint un poble viu, actiu i animat fins i tot encara que estiguem confinats. Pel que crec que per aquests valors que tenim sortirem millor d’aquesta pandèmia i de la crisi posterior; i crec que ens en millor a nivell de tota la humanitat, reforçats i sent més conscients del que som i del que podem ser. I a Buñol sobretot sent més conscients de les nostres fortaleses, del que ens fa diferents a la resta de pobles.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*