La Covid-19 ha aguditzat l’ansietat entre els xiquets amb espectre autista

Post també disponible en: Castellano

En el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, la Unitat de Neurorrehabilitació Infantil el Departament de Salut de Manises adverteix de l’impacte que ha tingut la pandèmia en un col·lectiu tan vulnerables com són els xiquets amb aquesta mena de trastorns

Un any més se celebra el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’autisme, una jornada dedicada a donar protagonisme a un dels col·lectius més vulnerables en els últims mesos a causa de la pandèmia: els xiquets que pateixen Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Aquest trastorn, que afecta un 1% de la població espanyola, “es caracteritza especialment per la manera cognitiva, comunicativa i social que tenen aquestes persones de relacionar-se amb el seu entorn habitual. En aquesta mena de trastorns són claus els comportaments repetitius i estereotipats i la rígida adhesió a rutines o rituals”, explica Sergio Güemes, Coordinador de la Unitat de Neurorrehabilitació Infantil de l’Hospital de Manises. És per això que l’arribada de la pandèmia, i la seua conseqüent ruptura amb les rutines i hàbits establits en l’àmbit escolar, familiar i social, ha portat aconseguisc un augmentat en els nivells d’ansietat i estrés dels xicotets amb TEA.

Les principals causes de l’ansietat i angoixa en aquests xiquets s’atribueixen en l’últim any a les situacions de constant canvi que estan vivint. “Les normes van canviant i la majoria resulten difícilment comprensibles per a xiquets amb aquesta mena de trastorns –explica Güemes – A més, aquests xiquets estan adaptant-se constantment a aqueixos canvis, la qual cosa, tenint en compte la inflexibilitat cognitiva de les persones amb TEA, resulta més complicat per a ells, i en cas d’aconseguir-ho, almenys aparentment, no vol dir això que no els supose un augment d’ansietat i angoixa, que a vegades resulta difícil manejar”.

Montse és mare de Marco, un xiquet de 6 anys diagnosticat d’espectre autista i tractat en la Unitat de *Neurorrehabilitación Infantil compte que per al seu fill “l’anticipació en els plans en el temps lliure, la previsió de plans de caps de setmana en l’àmbit familiar o les rutines esportives són molt importants per al seu desenvolupament. Durant els últims mesos, el tancament de parcs i les limitacions de moviment han sigut més determinants per a xiquets com Marco”, explica. Aquestes restriccions han posat sobre la taula nous reptes per a aquestes famílies com “l’establiment de rutines noves dins de la llar. “En el nostre cas vam haver de construir diferents departaments dins de casa perquè el nostre fill sabera on es jugava, on es feia deures, on es feia teràpia… això l’ajude a tornar a una nova organització de les seues tasques”, explica Montse. Per part seua, *Güemes ha subratllat que “l’acompanyament setmanal a aquests xiquets i les seues famílies durant tots aquests mesos, de manera presencial o telemàtica, ha sigut crucial per a facilitar l’adaptació a la nova realitat en la qual ens trobem”.

A més, la pandèmia ha retrocedit en algunes de les qüestions més essencials per a aquests xiquets com han sigut les relacions socials. Els grups bambolla, la impossibilitat de jugar amb altres xiquets als parcs o de fer activitats extraescolars han limitat l’activitat dels xicotets amb aquesta mena de trastorns. Per això, l’especialista recomana que “la família i els professionals de l’entorn escolar han de valorar la quantitat, tipus i manera d’explicar al xicotet la situació en la qual ens trobem a cada moment amb l’objectiu de facilitar la major comprensió”. Per a això, “l’ús de plataformes visuals a través fotografies, imatges, pictogrames i paraules escrites pot servir de gran ajuda ja que aquests xiquets assimilen millor la informació d’aquesta manera”. 

Unitat de referència
El Departament de Salut de Manises va posar en marxa la primera Unitat de Neurorrehabilitación Infantil especialitzada en trastorns del desenvolupament integrada en 2012 en un hospital públic valencià que ofereix tractaments a xiquets amb Dany Cerebral i Trastorn de l’Espectre Autista a més de realitzar diagnòstic diferencial de TEA. Actualment, la Unitat està atenent 25 menors entre 1 i 15 anys amb Dany Cerebral i amb 75 xiquets de fins als 6 anys amb Trastorn de l’Espectre Autista.

La Unitat està situada en el Centre d’Especialitats de Mislata en el complex de l’Hospital Militar. Disposa d’una àrea de 250 metres quadrats totalment adaptats a les necessitats dels més xicotets. Es tracta d’una zona reformada que inclou saldes de teràpia i joc, un equipament nou i adequat a les necessitats de la intervenció segons els manuals de bones pràctiques de AETAPI i l’Institut Carles III.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*