La implicació del pacient amb párkinson és clau en el maneig de la seua malaltia

Post també disponible en: Castellano

L’Hospital de Manises i l’Associació Parkinson València col·laboren en una jornada en línia per a formar sobre la malaltia de Parkinson avançada

Els símptomes no motors són els que incapaciten més al pacient i esgoten als cuidadors

A la Comunitat Valenciana hi ha més de 22.000 persones amb diagnòstic de párkinson

La implicació del pacient amb párkinson, adoptant una postura activa, és clau en el maneig de la seua malaltia. Així ho sostenen els organitzadors de la jornada en línia Reconeixement de la malaltia de Parkinson avançada, dirigida a pacients i familiars i que tindrà lloc en el dia de hui.
Per a contribuir al fet que persones amb párkinson, familiars i cuidadors tinguen una informació de qualitat sobre la malaltia i prenguen consciència sobre les seues condicions de benestar i qualitat de vida l’Hospital de Manises i l’Associació Parkinson València han promogut aquesta jornada multidisciplinària.
Diversos professionals sanitaris abordaran les particularitats que envolten al pacient de párkinson avançat i les eines de suport que pot trobar tant a l’hospital com en l’associació. Per als participants en la trobada, aquesta coordinació de professionals hospitalaris i associatius pot ajudar al fet que el pacient prenga consciència sobre la seua condició vital.

“Des de l’Associació recomanem als pacients que prenguen les regnes de la seua situació, realitzant activitat física i cognitiva, treballant la comunicació, potenciant les seues relacions socials i familiars i mantenint, en la mesura que siga possible, les seues activitats d’oci” explica Barbara Gil, gerent de l’Associació Parkinson València.
“La intervenció coordinada dels diferents actors implicats en la cura de la persona amb párkinson és essencial per al manteniment de la seua autonomia i de la seua qualitat de vida. L’equip hospitalari cobreix l’atenció sanitària necessària per a ajustar tractaments i donar pautes de cura domiciliària, sobretot en el cas de pacients avançats. I, des de l’Associació, tenim una posició privilegiada en compartir de manera molt pròxima, quasi diàriament, activitats amb pacients i familiars”, afig la dirigent.

De tots els símptomes que estan inclosos dins de la definició de la malaltia de Parkinson avançada, als especialistes els preocupen particularment els no motors, com a demència, al·lucinacions, apatia, mareig amb hipotensió ortostática, somnolència o alteració de la deglució, perquè afecten més l’autonomia del subjecte. “Es tracta dels símptomes que més incapaciten, esgoten als cuidadors i deriven algunes vegades en la institucionalització del pacient”, assegura la doctora Teresa Pérez Saldaña, neuròloga de l’Hospital de Manises i un dels experts participants en la jornada.

La importància del suport terapèutic

Segons dades de Parkinson València, en aquesta Comunitat hi ha més de 22.000 persones diagnosticades de malaltia de párkinson. Atés que la rehabilitació i suport funcional no són prestats en els centres sanitaris públics, és en les associacions de pacients on aquests malalts reben aquesta atenció terapèutica.
Per a la doctora Pérez Saldaña, “el diagnòstic d’una malaltia crònica i degenerativa com párkinson pot portar a sentiments als pacients i familiars de por, enuig, ansietat, ressentiment o una combinació de tots. Les associacions de pacients poden ajudar els pacients i familiars a posar-se en contacte amb persones que estan passant per la mateixa situació. A més, proporcionen suport a pacients i famílies de tipus informatiu, psicològic, legal, consells ocupacionals, rehabilitació, fisioteràpia, i neuropsicològic molt important”.
En la trobada de hui els assistents tindran oportunitat de conéixer eines de suport terapèutic com a serveis d’intervenció en fisioteràpia, logopèdia, neuropsicologia, treball social o suport jurídic, entre altres, a més d’orientació i suport en la presa de decisions en els tractaments mèdics o en la coordinació amb els professionals sanitaris.

Sobre Parkinson València

Parkinson València va nàixer fa 27 anys amb l’objectiu de fer costat a les persones amb párkinson i les seues famílies en tots aquells aspectes que els permeteren tindre una adequada qualitat de vida. Actualment l’associació està composta per un equip de 14 professionals sanitaris i socials que paren atenció en les àrees de fisioteràpia, logopèdia, psicologia, neuropsicologia, treball social, nutrició i farmàcia, podologia i monitora ocupacional. El seu treball es desenvolupa a partir de l’avaluació inicial de la persona amb Parkinson, sobre la base de la qual es realitza un pla de treball intervenció i rehabilitació. Una vegada negociat amb pacient i família, es realitza la intervenció a nivell grupal o individual, presencial o per videoconferència.

Sobre AbbVie

La missió de AbbVie és descobrir i aportar fàrmacs innovadors que resolguen problemes greus de salut hui i aborden els desafiaments mèdics del demà. Ens esforcem per tindre un impacte notable en la vida de les persones en àrees terapèutiques clau: immunologia, oncologia, neurociència, cura ocular, virologia, salut de la dona i gastroenterologia, a més d’amb productes i serveis que formen part de la cartera de Allergan Estètica. Per a més informació sobre AbbVie, per favor, visite www.abbvie.com o www.abbvie.es. Segueix-nos en Twitter @abbvie, Facebook, LinkedIn o Instagram.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*