La plaça 1 de Maig del parc de La Lomiquia de Xest acull una jornada de reivindicació dels drets laborals 

Post també disponible en: Castellano

La recentment creada Plaza 1 de Maig del parc de la Lomiquia, situada entre l’esplanada que hi havia darrere de la caseta i el mirador, va ser l’escenari, aquest passat diumenge, 26 de febrer, d’una jornada lúdic festiva organitzada des de la Regidoria de Parcs i Jardins amb l’objectiu de presentar el nou espai i parlar dels drets laborals que es reivindiquen en el dia que dona nom a la plaça.

L’acte central de la jornada es va obrir amb una actuació de tabals, dolçainers i gegants a càrrec de l’Associació Cultural El Tudell, que va donar pas a la ronda d’intervencions en la qual van participar la regidora Mª Ángeles Llorente i els regidors José Vicente Guijarro i David Pujals, per part de l’Ajuntament de Xest; els representants sindicals Álvaro Belda, de CC.OO – Comarques d’interior, i Beatriu Cardona, de la Intersindical del País Valencià; i Javier Parra, secretari del Partit Comunista a nivell autonòmic i artista encarregat del mural que llueix el mirador del parc.

Reivindicacions
En primer lloc, Llorente va fer un recorregut per diversos moments històrics claus en la lluita pels drets laborals, posant l’accent principalment en el paper de les dones. “Les dones, invisibilitzades per la Història, van ser essencials en la lluita pels drets de la classe treballadora i això cal reivindicar-ho”, apuntava la regidora. “Però és que en l’actualitat continua havent-hi sectors laborals, fonamentalment els de les cuidadores i les netejadores, però també molts altres, en els quals les dones treballen en unes condicions deplorables. Encara hui el dret al treball digne no es considera un dret essencial en aquesta societat, sent la base de quasi tots els altres. Volem que aquesta plaça siga un símbol per a parlar sempre del treball digne i de la lluita de classe obrera”. 

Per part seua, Guijarro va parlar de la lluita obrera per a llançar una reflexió sobre la situació actual. “En un moment de tanta incertesa política, energètica i social és necessari que tots comencem a prendre consciència de classe i consciència social. Per molta faena que tinga la ciutadania no es pot viure dignament amb sous de 1.000 o 1.200 euros conforme està hui la vida, la majoria de les empreses busca obtindre els beneficis a costa dels salaris, per tant hui més que mai és necessària aqueixa lluita de classes i aqueixa unitat social de les persones per a requerir al patró que no jugue amb la nostra dignitat”.

Seguidament, els representants sindicals, Belda i Cardona van coincidir a destacar la importància de crear fòrums en els quals parlar del treball per a visibilitzar les injustícies que hui dia continuen ocorrent, com la bretxa salarial entre homes i dones o la persecució de l’acció sindical.

Sobre la plaça
Javier Parra, autor del mural pintat en el mirador de la plaça, va explicar el procés creatiu. “Vaig decidir titular l’obra amb una frase de la primera astronauta espanyola, Sara García, -Els astronautes som la Humanitat- per a vincular precisament aqueix esperit espacial amb el dels treballadors i les treballadores del món, l’aspiració del qual és tindre un treball digne i poder viure en pau. A través de la ciència i del progrés és com s’ha d’arribar a la pau, tot això és el que volia plasmar ací”.

Per a tancar l’acte la regidora Mª Ángeles Llorente va posar en valor la labor del regidor de Parcs i Jardins, David Pujals, en la creació de la Plaça 1 de maig. “David ha buscat els elements més característics i més barats, com la garrofera central, les plantes que envolten la plaça formant la bandera republicana, els bancs amb materials reciclats; tot això amb molt poc pressupost i amb molt d’esforç i treball”, destacava Llorente.

Finalment, el regidor de Parcs i Jardins va fer un emotiu agraïment al personal municipal de les seues àrees. “Agraïsc a la brigada i especialment a l’equip de jardineria el suport i l’ajuda que m’han prestat en la meua marxa a l’Ajuntament, hem creat una espècie de família laboral. Cal valorar el treball que fan aquestes persones en el municipi”, manifestava.

Altres activitats
La jornada va comptar també amb una activitat sobre els ocells del parc de La Lomiquia per a xiquets i xiquetes en la qual les tècniques municipals de l’àrea de Medi Ambient van donar a conéixer les espècies que l’habiten, els van mostrar els seus nius i les seues trepitjades i van elaborar menjadores d’ocells biodegradables amb corfes de taronja que es van penjar en els arbres del parc. A més, algunes persones assistents van realitzar el circuit d’orientació.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*