La regidoria de Medi Ambient de Xest repartix 14 refugis per a rates penades i dragons

Post també disponible en: Castellano

Ahir, dimecres 21 d’octubre, el saló de plens de l’Ajuntament va acollir el taller “Protege als teus aliats nocturnos”, organitzat per la regidoria de Medi Ambient i guiat pel tècnic Andreu Pomera salvatge. Esta sessió anava dirigida a les persones que s’han oferit a instal·lar en la seua propietat un refugi per a rates penades y/o dragons, cedit pel Consistori de forma gratuïta.

“La nostra línia de treball està molt centrada en l’educació ambiental, per això considerem important la realització d’aquest taller abans de fer el repartiment de refugis a les persones que ho han sol·licitat”, explicava el regidor, David Pujals. “En els últims mesos ja s’han instal·lat 15 refugis de ratpenats a la localitat, als quals es van a sumar 6 més, que són els que es repartixen hui per a particulars. La resposta per part de la gent ha estat molt bona: hi havia 14 places, ja que es van a repartir 14 refugis, els 6 de ratpenats i 8 per dracs, i vam haver de tancar el termini d’inscripció abans d’hora perquè es van ocupar ràpidament ” .

Al taller es va abordar la necessitat d’instal·lar refugis a causa de la destrucció i degradació de l’hàbitat natural d’algunes espècies, ocasionades per l’activitat humana. El tècnic de Medi Ambient va parlar sobre alguns tipus de refugi i la seua fauna associada per després centrar-se en els que l’Ajuntament havia de cedir aquesta vesprada, per ratpenats i dragons. “Aquests animals estan molt adaptats a la vida urbana i els tenim molt a prop”, apuntava Manzanera. “Incitar a la conservació d’aquestes espècies ens afavorix perquè realitzen un control sobre les poblacions d’insectes, com poden ser mosquits, mosques i arnes”.

Tal com es va exposar al taller, els refugis simulen esquerdes naturals en què els animals trobarien recer, sobretot per refugiar-se en les èpoques de fred, i per criar. “Les estructures per protegir a ratpenats i dragons no requerixen de cap manteniment especial, ja que els excrements i altres desfets cauen directament a terra, al comptar amb una obertura exterior; simplement han d’instal·lar-se on s’hagen vist anteriorment exemplars, i fer-ho en els llocs apropiats, en funció de les necessitats dels animals que les van a habitar i tenint en compte la seua seguretat “, comentava Manzanera.

Així, els refugis per a ratpenats hauran de col·locar a, com a mínim, 4 metres d’altura, per eludir l’abast de depredadors; evitant les hores de sol a l’estiu. Per contra, les estructures per acollir dragons han d’instal·lar-se on hi haja el màxim d’hores de sol, ja que són animals de sang freda; a uns dos metres d’altura.

A l’acabar el taller, es va fer entrega dels refugis a totes les persones voluntàries, que van signar un acord de responsabilitat en què es van comprometre a seguir les instruccions indicades, així com a proporcionar les coordenades del lloc on s’instal·len al refugi i una fotografia.

“Vull destacar la feina que està fent el personal de l’àrea de Medi Ambient, proposant i desenvolupant aquest tipus d’activitats en què s’involucra a la ciutadania per conscienciar que està a les nostres mans conservar l’entorn natural”, subratllava Pujals. “Estem treballant per, més endavant, aplicar aquesta activitat en el medi rural i també tenim en projecte la instal·lació de refugis per a aus”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*