L’Ajuntament de Bunyol conclou les primeres Jornades de Memòria Històrica i Democràtica hui

Post també disponible en: Castellano

Les I Jornades de Memòria Històrica a Bunyol, que coincideixen amb el 90é Aniversari de la proclamació de la II República finalitzen hui en la localitat.


El regidor de l’Ajuntament de Bunyol, Carles Xerri, recorda que en aquestes jornades el Consistori commemora el 90é Aniversari de la proclamació de la II República, “una fita històrica amb el qual la immensa majoria de la corporació municipal ens identifiquem i reconeixem, com una de les experiències d’organització política i social que més avanços va aconseguir en la història d’Espanya”. 
Aquestes jornades formen part del compromís d’aquest Ajuntament per treballar conjuntament amb el moviment memorialista del País Valencià en una perspectiva i orientació clara, que és la de treballar en la cerca de la veritat, la justícia i la reparació i les garanties de no repetició per a totes les víctimes del feixisme i la dictadura com un exercici necessari de recuperació de la història silenciada de tantes persones que van lluitar i van defensar els somnis de llibertat i justícia social.
Els actes programats, que s’estan celebrant a la Sala El Mercat continuen aquesta setmana, concretament el dimecres, ahir dijous i hui divendres. El dimecres es va presentar el llibre “Valencianes i Valencians deportats en els camps Nazis” d’Adrián Blas Mínguez Anaya amb gran èxit de públic. 

Ahir dijous 20 es van presentar i van entregar els premis dels projectes de memòria democràtica de l’alumnat de l’IES Foia de Bunyol. Juncal Carrascosa, Alcaldessa de Bunyol, els va fer lliurament d’un premi per aquest gran treball de recerca. 

L’edil bunyolense Carles Xerri recorda que el projecte de Memòria Històrica de l’IES La Foia de Bunyol es va iniciar en el curs escolar 2017-2018. Va començar sent un projecte en el qual l’alumnat recollia testimoniatges per a posteriorment realitzar una representació dramatitzada. En el curs 2018-2019, el projecte es va ampliar i els alumnes/as van realitzar un treball de recerca sobre un tema i després la representació dramatitzada d’aquest. Any rere any fins al curs actual, els temes tractats en els treballs han sigut: la deportació, la repressió i l’exili interior i exterior patits a la comarca de la Foia de Buñol. 

A l’octubre passat, el centre va presentar el projecte als Premis de la Diputació de València i van obtindre el primer premi en el Concurs de Memòria Històrica. 

Després d’aquest acte va tindre lloc una xarra col·loqui anomenat Les Missions de la Memòria, la repressió durant la Dictadura franquista des de la postguerra a la transició: La lluita per la veritat, la justícia i la reparació. 
I hui divendres 21 de maig, a les 18.30h es presenta el llibre “La violència política contra les dones (1936-1953)” El cas de la privació de llibertat a la província de València, d’Antonio Simó Rosaleny i Ricard Camil Torres.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*