L’associació d’artistes Colectiva27 celebra en Cortes de Pallàs una jornada de recollida de residus per a la seua posterior transformació en escultures reciclades

Post també disponible en: Castellano

Cami-N-Art, el projecte eco-friendly que converteix l’incivisme mediambiental en art

Passejar pel camp a la recerca de connexió amb la Mare Terra ja no és el que era, podràs trobar-te amb moltes altres coses, però naturalesa no és una d’elles. L’incivisme és una pràctica que porta dècades traspassant-se de generació en generació, tacat el verd de moltes muntanyes de València, entre elles, la del llogaret valencià de Venda de Gaeta. 
Els seus veïns expliquen com en el passat la gent tenia el costum de tirar les seues deixalles barranc a baix, basant-se en la teoria de “si no ho veig, no existeix”. No obstant això, la construcció de centres de reciclatge no ha canviat la situació en l’actualitat. Kita Pardo i el seu marit Manolo Izquierdo, també veïns del poble, solien passejar per la muntanya mentre recollien els residus que trobaven al seu pas. Van arribar a ajuntar fins a 13 grans amuntegaments de fem que eren incapaços d’implicar, esperant a rebre ajudes per a buidar-los. Les pluges de l’última primavera van produir una riuada que les va portar riu avall i amb si es van emportar tot el seu treball de reciclatge , però llavors se’ls va ocórrer la idea de Cami-n-art. 
Aqueixa situació va ser la incipient perquè se’ls ocorreguera la idea de Cami-n-art, el projecte transformat en el medi rural. Havent estudiat Belles arts, Kita sabia millor que ningú el poder de protesta que tenia l’art, a més de que la inspiració prové de qualsevol lloc. L’artista ja havia pres cartes en l’assumpte mediambiental amb el seu projecte “Són les petjades del caminar”, i quan va informar l’associació d’artistes a la qual pertanyia, Colectiva27, van confiar en Cami-n-art. L’afirmativa de l’Ajuntament de Cortes de Pallars, municipi al qual pertany el poble, van col·laborar per a demostrar les possibilitats del reciclatge. Pròximament, s’espera convertir el projecte en una ruta turística. 
Inicialment eren xicotets grups d’artistes els que recollien rodes, carretons, samarretes i els transformaven en escultures creatives, no obstant això, aquest últim novembre la idea va cobrar vida a un nivell major. Un grup de fins a 30 artistes i voluntaris amb la mateixa filosofia, es van reunir per a la neteja dels voltants del riu La Rambla dels Gallecs. Els residus recollits van ser reutilitzats per a crear imaginatives escultures eco-artístiques, una protesta pel manteniment de l’entronitze natural i rural. Ara, el tram recorregut s’acompanya de sis noves composicions: cabritilles fetes amb bidons d’oli, parcs d’ocells amb llandes, arcs triomfals amb joguets rebutjats… Que l’art entenga de límits com els entén l’univers! 
En finalitzar la jornada, l’única cosa que supera el cansament dels participants és el seu somriure i plenitud personal. La família Póveda va veure en Cami-n-art una oportunitat de passar una estona en família mentre que aprenien de l’art en la naturalesa, i les seues expectatives no van ser defraudades. El seu fill d’11 anys parla en nom de tots quan diu haver gaudit molt, “jo pensava que m’avorriria sense Internet, però al final ha fins i tot ho repetiria l’any que ve amb els meus amics”. És una activitat per a artistes, famílies, xiquets i tot qui vulga passar un dia divertit en el camp, connectat amb la seua part més artística i natural a l’uníson.

Carla Mansanet, Valencia.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*