L’horta-jardí de l’apotecari de Macastre promou la permacultura a la Comunitat Valenciana

Para poder dar a conocer la Permacultura en la Comunidad Valenciana, los integrantes de la Asociación “Huerta-Jardín del Boticario” han creado en Macastre un Centro de Vida y Aprendizaje.
Para poder dar a conocer la Permacultura en la Comunidad Valenciana, los integrantes de la Asociación “Huerta-Jardín del Boticario” han creado en Macastre un Centro de Vida y Aprendizaje.

Post també disponible en: Castellano

La Permacultura és un sistema de disseny que ens permet integrar l’activitat humana amb la natura, creant sistemes estables d’elevada autosuficiència, proporcionant-nos eines i tècniques per a la sostenibilitat en la nostra vida diària.

Aquest sistema de disseny no només aborda la producció d’aliments, sinó també la gestió racional de l’aigua, l’energia, els residus, la planificació urbanística … La seva proposta és la transició cap a models de decreixement econòmic de baixa energia focalitzant el consum de béns locals, ciclant els recursos, proposant una economia del bé comú i desenvolupant nous models de relació entre les persones basats en la confiança, la cooperació, la solidaritat i d’harmonia amb la natura.

Per poder donar a conèixer la Permacultura a la Comunitat Valenciana, els integrants de l’Associació “Horta-Jardí del Apotecari” han creat a Macastre (Foia de Bunyol. València) un Centre de Vida i Aprenentatge. Un lloc al que la gent pot acudir per aprendre sobre formes de vida sostenible a través d’experiències pràctiques.

La seva novetat radica que s’ofereix no només una estada o formació sobre temes relacionats amb la sostenibilitat, sinó que el propi centre és en si mateix un model de sostenibilitat, tant ecològica com social. Mostrant a un públic majoritari que és possible assolir una gran qualitat de vida amb un escàs impacte ambiental.

La seu social de l’Associació es troba en una edificació autoconstruida a principis del segle XIX i que encara manté la tipologia de l’habitatge típic d’agricultors del poble. Es tracta d’una casa orgànica i viva, de pedra, canya, fusta i calç. En la seva restauració s’està aplicant criteris de bioconstrucció i bioclimatisme i principis de disseny en permacultura.

Un altre dels espais que es poden visitar és l’Horta Jardí Verger Demostrativa que des 2014 l’Associació està creant. Hi podem trobar els Bancals sinèrgics per a la producció intensiva de verdures i hortalisses, un Espiral de Herbes i el Bosc Comestible, tot això manejat sense llaurar la terra, sense emprar combustibles fòssils ni productes químics.

La “Horta-Jardí del Apotecari” s’ha convertit així en el cinquè Centre Demostratiu de Permacultura Ibera, 1 Col·lectiu de persones i entitats afins a la Permacultura que treballen per regenerar el territori i construir resiliència social.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*