L’Hospital d’Alzira realitza el primer implant a Espanya d’una pròtesi impresa en 3D al canell d’un pacient

Post també disponible en: Castellano

L’Hospital Universitari de la Ribera, a Alzira, s’ha convertit en el primer centre sanitari d’Espanya en implantar una pròtesi impresa en 3D per substituir l’os escafoide fracturat del canell d’un pacient.

Gràcies a aquesta intervenció, el pacient ha pogut recuperar la mobilitat de la mà, ja que la impressió, realitzada en titani, reprodueix amb precisió la funció de l’escafoide lesionat.

El pacient intervingut és un home de 40 anys d’edat que, des de 2009, patia una lesió de l’carp a la mà esquerra, el que li havia fet perdre de manera progressiva la mobilitat i força del canell.

Segons ha destacat el doctor Luis Aguilella, facultatiu de el Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari de la Ribera, “sense aquest implant biònic, la lesió que patia el pacient hauria requerit soldar diversos ossos de l’carp -el que es coneix com artrodesis- , fins al punt de perdre gairebé del tot la mobilitat de la mà “.

“Amb aquest implant, però, hem pogut reemplaçar l’escafoide danyat perquè, al costat de la resta d’ossos, actuï en el moviment del canell, recuperant l’ús quotidià i natural de l’articulació”, ha explicat.

Una planificació de 3 mesos

El projecte de planificació i reconstrucció de la pròtesi ha estat desenvolupat per l’empresa espanyola Avamed Synergy, els enginyers biomèdics han treballat exhaustivament al costat de Dr. Aguilella en el disseny d’aquest complex implant.

L’empresa Techfit DS ha realitzat la impressió de titani, d’aproximadament tres centímetres, amb les mesures exactes i mil·limètriques de l’escafoide lesionat, “en cas contrari l’implant hauria fracassat”, ha afirmat Aguilella.

Per a això, prèviament a la cirurgia, a l’pacient se li va realitzar un TAC de la mà sana amb l’objectiu de conèixer la mida de l’escafoide. Un cop processades les imatges, es va realitzar una reconstrucció virtual en 3D des de la qual es va dissenyar la pròtesi a mida en titani, amb acabat en mirall, i es va fabricar mitjançant tècniques de reconstrucció tridimensional d’alta precisió.

Segons ha assenyalat el CEO de Avamed Synergy, Lucas Díez, “la complexitat de la fabricació de la pròtesi també residia en què es necessitava que la mateixa comptés amb una sèrie d’orificis distribuïts estratègicament per poder fixar-la a la resta dels ossos mitjançant un tendó extret de l’avantbraç de l’pacient en el mateix acte quirúrgic “. Tot això ha suposat un treball de revisions i perfeccionament proper als tres mesos.

Elevada dificultat tècnica

Per dur a terme l’implant de el disseny 3D ha estat necessària una complexa cirurgia de dues hores de durada, en la qual, a través de tres petites incisions al canell de l’pacient, s’ha extret l’escafoide danyat per, posteriorment, implantar la pròtesi de titani i estabilitzar-la amb un empelt tendinós.

Segons el doctor Aguilella, “el sistema ossi de la mà és molt similar a el funcionament d’un rellotge; si una de les peces falla o no és exacta, no pot haver mobilitat, d’aquí l’elevada dificultat tècnica d’aquest implant”.

“L’èxit resideix en què s’ha aconseguit que una pròtesi, impresa amb material biocompatible, funcioni com un os més de la mà”, ha afirmat el doctor.

Un cop inserida al canell, ha calgut unir la impressió amb la resta d’ossos de l’carp mitjançant l’empelt de tendons entrellaçats en 360º a través de les perforacions, amb l’objectiu d’aconseguir un moviment harmònic de la pròtesi.

Aguilella ha destacat que “el pacient ha iniciat ja un seguit de sessions de rehabilitació amb l’objectiu de recuperar la força completa de la seva nina, de manera que a dia d’avui,” l’evolució està sent molt bona i preveiem que recobri la funcionalitat de la mà als dos mesos de la intervenció “.

“La impressió de pròtesis 3D a mida de l’pacient serà, en un futur, una de les millors alternatives en cirurgia traumatològica, ja que ofereix als pacients una solució ortopèdica que fins ara no existia”, ha assenyalat Aguilella.

“De fet, a l’Hospital d’Alzira,” ja tenim altres dos pacients amb els que estem treballant en el disseny de les pròtesis personalitzades “, ha indicat.

Per la seua banda, Lucas Díez ha manifestat que “els projectes de planificació virtual 3D de cirurgia complexa ajuden a el procés de presa de decisió i el doctor guanya en seguretat i precisió, sent molt útils, tant en reconstruccions traumatològiques com en processos quirúrgics oncològics”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*