
Post també disponible en:
Castellano
El centre de salut de Cheste ha informat que dilluns passat, 1 de març, es va iniciar el període de vacunació per a la població d’entre 80 a 89 anys, amb 54 primeres dosis de la vacuna de Pfizer. “Fa dues setmanes que comencem la vacunació a la població a Cheste i ja s’han administrat 150 dosi de la vacuna Pfizer, completant la vacunació en primera dosi de la població de 90 anys o més i dels grans dependents. També han arribat les primeres vacunes de *Astra Zenecan que s’han administrat a la població dependent menor de 55 anys”, ha explicat el coordinador mèdic del centre, Esteban Rosero.
Aquesta setmana està previst que també es vacune de la segona dosi a residents i treballadors i treballadores de la residència Saba de Cheste, així com a la resta del personal sanitari de l’ambulatori, de manera que en uns dies estaran vacunats, excepte casos puntuals, els grups de residències i tot el personal sanitari, mancant la segona dosi per als grups de 90 o més anys i de grans dependents. “S’esperen més vacunes per a finals de setmana”, han anunciat des del centre de salut.
Criteris de vacunació
Segons les fonts del centre de salut se segueix el criteri del Ministeri de Sanitat, segons el document d’estratègia de vacunació Covid-19 (https://bit.ly/2mczmbe), encara que aquest pot ser modificat per les comunitats autònomes. Així mateix, la disponibilitat d’un tipus o un altre de vacunes, assegurar la segona dosi a pacients que ja han rebut la primera, o estratègies de cada comunitat autònoma en vacunació, poden fer que s’avancen alguns grups de vacunació.
Com es gestionen les vacunes en el centre de salut
La conselleria de Sanitat, a través de Salut Pública, envia al centre de salut les vacunes i els llistats dels grups de població a vacunar perquè l’ambulatori puga donar cita telefònicament als i les pacients.
En cas que alguna persona no puga desplaçar-se o tinga limitació de mobilitat per a acudir a la carpa instal·lada al costat de l’ambulatori, s’opta per la vacunació en el domicili o fins i tot dins del vehicle del pacient o la pacient.
“La vacuna és gratuïta i voluntària i sempre serà administrada per personal del centre de salut”, explica el personal del ambulatori. “Si algú desconfia de la crida pot confirmar la cita telefonant-nos”.
Una vegada administrada la vacuna, s’ha de romandre en la carpa durant 15 minuts, passat aquest temps, el/la pacient pot tornar al seu domicili. “No hi ha hagut efectes adversos importants en les dosis de vacunes administrades, més enllà de dolor en el lloc d’injecció i molèsties tipus gripals lleus en les següents 24 hores a la seua administració”, apunten des del centre de salut.
La vacuna de Pfizer té una segona dosi entre 19 i 23 dies i la de Astra Zeneca entre 10-12 setmanes.
Preguntes freqüents
Què ocorre si no em criden, no em localitzen o no estic a Xest?
Comunique la seua incidència al centre de salut, una vegada solucionada, es vacunarà quan hi haja vacunes disponibles.
I si he dit que no volia vacunar-me i he canviat d’opinió?
Comunique la seua incidència al centre de salut, una vegada solucionada, es vacunarà quan hi haja vacunes disponibles.
Puc infectar-me o transmetre la Covid-19 estant vacunat/a?
No hi ha estudis que confirmen que és impossible patir la infecció o transmetre la Covid-19 després de la vacunació i cap vacuna té el 100% d’efectivitat, per la qual cosa malgrat estar vacunats/as, s’han de mantindre totes les mesures de prevenció (màscara, distància social, higiene de mans, ventilació, etcètera).
Que ocorre si he passat la malaltia recentment?
Si és major de 55 anys es procedeix a la vacunació de dues dosi passat el període d’aïllament i/o recuperació. Si és menor de 55 anys s’administrarà una dosis passats sis mesos del període d’aïllament i/o recuperació.
Be the first to comment