Ximo Puig sol·licitarà que la Comunitat passe a la fase 2 l’1 de juny i planteja a el Govern que el cost de les mascaretes no cause desigualtat entre famílies

Post també disponible en: Castellano

El president demana un marc legal per a la reactivació econòmica que permeta donar seguretat i facilitar la inversió i la col·laboració publicoprivada 

Proposa la creació d’un centre estatal de salut pública, amb presència de les comunitats, i proposa avançar “al màxim” en la capacitat de les autonomies de desenvolupar la desescalada aplicant el principi de subsidiarietat 

Reivindica la necessitat d’un gran acord social per la recuperació i assenyala que, per a això, cal actuar “guiats pel patriotisme i no pel partidisme”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la setmana que ve la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública presentarà la documentació per a sol·licitar que el conjunt de la Comunitat Valenciana passe a la fase 2 a partir de l’1 de juny i també ha plantejat al Govern central la necessitat d’abordar amb les comunitats l’adopció de mesures per a garantir la igualtat de les famílies en l’accés a les màscares. 

Així ho ha avançat durant la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació després de l’onzena reunió que ha mantingut amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19. 

El president ha subratllat que les dades sanitàries i les recomanacions de persones expertes aconsellaven aquesta setmana consolidar la situació i no demanar la progressió a la fase 2 a partir del 25 de maig. Es va decidir “per prudència, per responsabilitat i per no anar cap arrere en aquesta desescalada”. 

No obstant això, ara, després de la bona evolució sanitària constatada aquesta setmana, a partir d’aquest mateix dilluns es presentarà la documentació per a sol·licitar que tota la Comunitat puga entrar en la fase 2 a partir de l’1 de juny. 

“Així tindrem la garantia necessària per a una reactivació més robusta, més vigorosa, perquè és molt el que ens juguem. Per això, ha afegit “anem pas a pas” i “amb prudència, amb confiança, amb responsabilitat”, ja que la Generalitat “mai serà imprudent” amb la salut de la ciutadania. 

El president ha explicat que l’evolució de la pandèmia és clarament positiva a la Comunitat Valenciana, com ho demostra el fet que, en els últims 15 dies, han augmentat un 23 % les altes, s’han reduït les persones hospitalitzades a menys de la meitat i, a més, el nombre de persones ingressades en les UCI són 32, una tercera part de les que hi havia fa dues setmanes. 

Respecte de la incidència en els últims 14 dies, ha subratllat que la mitjana de casos continua sent 2,5 vegades inferior a l’estatal. “Som la segona comunitat que més ha incrementat el nombre de PCR: un 20 % més en la setmana passada. I hem descobert un fet interessant: de les 5.300 proves realitzades entre el dijous i el divendres, només un 7 % de casos van ser positius. Açò ens indica que la transmissió és baixa i que som capaços d’anar detectant-la diàriament”, ha defensat. 

“Si bé s’ha detectat un repunt en l’índex de reproducció del virus que ens obliga a ser prudents”, la situació “és més favorable que fa dues setmanes i que la setmana passada”, ha afegit. 

Garantir la igualtat en l’accés a les màscares

Puig ha defensat en la conferència de presidents i presidentes que el Govern i les comunitats autònomes han de “trobar una solució” per al cost econòmic que comporta l’ús obligatori de les màscares. “La pandèmia no pot agreujar les desigualtats. No podem deixar en hibernació el principi d’igualtat que inspira el nostre model social”, ha reivindicat. 

“Hem de buscar una solució”, ha dit Puig respecte d’això, que ha advocat per “una corresponsabilitat mútua”. “La gent està fent un esforç per l’Estat frenant el contagi. Ara, l’Estat ha de fer un esforç per la gent en aquesta qüestió”. 

El cap del Consell també ha plantejat en la reunió la necessitat de configurar un marc legal per a la reactivació econòmica que permeta donar seguretat i facilitar la inversió i la col·laboració publicoprivada. 

A més, el president ha demanat la creació d’un centre estatal de salut pública amb presència i participació de les comunitats autònomes per a disposar de més capacitat de reacció davant de les epidèmies. 

Més capacitat de decisió de les autonomies

Puig s’ha mostrat partidari, d’altra banda, de mantindre l’actual marc d’estat d’alarma i d’unitat d’acció en l’últim tram de la desescalada, atés que la contenció de la mobilitat ha sigut decisiva per a frenar el contagi. 

Al mateix temps, ha sol·licitat “avançar al màxim en una capacitat de decisió superior de les comunitats autònomes”. En aquest punt, ha advocat per la “màxima subsidiarietat possible”, ja que en cada territori hi ha “realitats diferents”. 

Sobre aquest assumpte, Puig ha precisat que el president del Govern s’ha mostrat receptiu a “descentralitzar més qüestions que no hagen de residenciar-se necessàriament en el Govern central”, com les franges horàries per a la pràctica d’activitats, l’ús de les platges o els límits provincials i per municipis. 

Puig també s’ha referit a la necessitat d’avançar en un acord que implique el conjunt de la societat i els partits polítics en la recuperació econòmica de la Comunitat. En aquest sentit, ha recordat que aquest mateix dilluns començarà un procés intens amb la primera reunió de la Mesa General del Diàleg Social. 

“Coneixen la meua convicció com a president: els avanços que més quallen deriven sempre de l’acord adoptat en el marc del diàleg social. Tornem-ho a fer. Ara és més necessari que mai. A la Comunitat Valenciana, i també a Espanya”, ha dit Puig, que ha demanat tindre un “ull posat en el curt termini, per a alçar-nos de l’impacte rebut, i un altre ull que mire cap als canvis estructurals”. 

Puig s’ha referit també a la importància dels treballs de la Comissió Parlamentària per la Reconstrucció de la Comunitat i a l’estudi que ha aportat l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, per encàrrec de la Generalitat, en el qual es demana “treballar junts i units per l’interés general”. 

La “calculadora dels rèdits” electorals

“Aquesta és la clau. Aquesta és la nostra obligació: parlar i acordar” perquè “quan les famílies i les empreses trauen la calculadora per a veure com afrontaran el mes, no seria ètic que ningú traguera la calculadora per a veure els rèdits que obtindrà”, ha subratllat el president, que ha instat a actuar “guiats pel patriotisme, no pel partidisme”. 

Puig ha celebrat, així mateix, la decisió del Govern d’obrir el territori espanyol al turisme estranger al juliol i ha insistit en el fet que la millor garantia per a la recuperació del turisme és un espai Schengen sanitari que permeta dotar dels mateixos protocols i criteris de seguretat els països. 

El president ha avançat, a més, que aquesta setmana que ve la Generalitat publicarà les dades per municipis de l’extensió de la pandèmia.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*