El Pla Especial de Protecció de l’Entorn de la Torre de Godelleta se sotmet a procés de consulta i participació ciutadana

Post també disponible en: Castellano

L’Ajuntament de Godelleta posa en marxa un procés de consulta i participació ciutadana, amb caràcter previ a l’elaboració del primer esborrador, a través del portal web municipal i durant un termini de vint dies. Això permitará recaptar l’opinió de les persones i organitzacions potencialment afectades pel futur Pla. 

Qüestionari de Participació Ciutadana:
www.godelleta.es i mitjançant anunci en la seu electrònica municipal http://godelleta.sedelectronica.es

Una mica d’història:

La Torre Islàmica de Godelleta és un element d’interés Històric-Arquitectònic i construcció protegida des del 22 d’abril de 1949 pel Decret de Protecció dels Castells Espanyols.

La Torre de Godelleta, es declara Bé d’Interés Cultural per Resolució de 28 de maig de 2001, Codi R.I.-51-0010638-00000.

La Declaració conté la següent descripció del monument:

“La torre es troba en el nucli urbà de Godelleta.
En el moment de procedir-se a la conquesta de la població per Jaume I, es tractava d’una alqueria musulmana de la qual ens ha arribat el seu antic nom: Godaila. En aquesta època era dependent de Xiva.
En el procés general de donacions després de la reconquesta dels territoris, el monarca la va cedir a Ximén Sancho de Gorráiz l’any 1238. Posteriorment passaria a propietat de diferents senyors fins que, en el segle XVII, ostentaria la seua titularitat el marqués de Aytona. L’expulsió dels moriscos, de manera similar a com va ocórrer en altres municipis de la comarca de la Foia de Buñol, va deixar a Godelleta amb un alt grau de despoblació.
En el transcurs de les guerres carlistes patiria diverses incursions militars dels partidaris del Pretendent. En concret l’any 1874, seria ocupada per les forces de la partida del capitost Santés.
Godelleta degué posseir una xicoteta fortalesa de la qual ha arribat fins als nostres dies la seua prominent torre major i part de la seua amurallament. Es tracta d’una sòlida torre de planta quadrada i fàbrica de tapial i maçoneria. La planta baixa servia per a magatzem. La porta d’accés es troba en la primera planta bastant elevada sobre el sòl, arribant-se a ella des de l’adarb del recinte adossat. La segona i tercera plantes són cambres d’habitació amb sostres de fusta i la cinquena forma lloa terrassa defensiva emmerletada”. (C.Pérez-Olagüe).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*