Ximo Puig avança que en “10 o 15 dies” la Comunitat estarà a punt per iniciar la desescalada

Post també disponible en: Castellano

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que les dades de l’evolució de la pandèmia de COVID-19 en el territori valencià permeten assegurar que la Comunitat Valenciana “estarà en condicions de complir” amb els criteris fixats pel Govern per al inici de la desescalada.

El president de la Generalitat ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la setena reunió amb el president de Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per abordar l’evolució de l’actual crisi i les actuacions futures en la lluita contra la pandèmia de COVID-19.

Puig ha assenyalat que “en els pròxims dies” -ha precisat que no pot concretar si el termini és de 10 o de 15 dies- la Comunitat estarà preparada per complir amb els quatre requisits establerts per l’Executiu central per al començament de la desescalada, ja que tindrà capacitat suficient en atenció primària i en UCI i també per a la detecció precoç de nous casos i per al suport fora de l’domicili a les persones malaltes que hagin d’estar confinades.

337 municipis, sense positius en les últimes dues setmanes

Tal com ha exposat Puig, mantenint totes les cauteles i la prudència, “hi ha senyals per a l’esperança” en els indicadors que es registren a la Comunitat Valenciana, ja que en les dues últimes setmanes no s’han detectat casos positius en 337 municipis, el que representa el 62% de l’total.

A més, les altes continuen augmentant, atès que en 12 dies el nombre total de persones curades s’ha duplicat, i en 15 dies, gairebé s’ha triplicat.

Així mateix, més de la meitat de les persones diagnosticades, el 55%, ja s’han curat, de manera que són més de 6.200 les que han superat la malaltia. De fet, de tots els casos diagnosticats, només 3 de cada 10 estan actius. A principis de mes eren 9 de cada 10, i el nombre de persones ingressades en hospitals i en les UCI s’ha reduït a la meitat també en dues setmanes.

Puig ha destacat també que la incidència acumulada registrada en els últims 14 dies és de 26 casos per 100.000 habitants, una tercera part de la mitjana d’Espanya, i que només quatre de les 17 autonomies posseeixen una taxa més baixa que la de la Comunitat Valenciana . A més, s’han fet més de 102.000 proves PCR i més de 20.000 test ràpids.

El president ha iniciat, però, la seva intervenció traslladant un “missatge de reconeixement, pesar i tristesa”, en nom de tota la societat valenciana, en memòria de les persones mortes a causa de la COVID, i transmetent ànim i esperança als que combaten el virus des de l’hospital o des de casa.

El responsable de la Generalitat ha subratllat, d’altra banda, que, en el moment actual, d’especial dificultat, el disseny de l’procés cap a la nova normalitat, ha de realitzar-se compatibilitzant la unitat d’acció, que “ha funcionat” i que ha de dur-se a terme des de l’acord, amb una “singularització” adaptada als territoris, ia més avançar cap a mesures de corresponsabilitat ciutadana. “Hem de confiar més en la ciutadania”, perquè la societat “ha demostrat la seva maduresa”, ha manifestat.

En aquest àmbit, Puig ha traslladat també a la reunió amb el president de Govern que “els indicadors han de ser clars i determinants per a tots”, que “ha de definir-se una estratègia clara de test” i que cal buscar una “harmonització” per “donar seguretat” a la ciutadania. Així mateix, ha incidit en la necessitat de fomentar la resposta tecnològica per afavorir la detecció precoç de nous contagis, amb la col·laboració entre totes les comunitats autònomes.

El president de la Generalitat Ximo Puig ha assenyalat a més que el gran pacte valencià que propugna per a la recuperació i la reconstrucció de la Comunitat té tres vessants: una política, al voltant dels partits; una altra, relacionada amb el diàleg social, i una tercera de caràcter territorial, que fa als municipis.

Reunions amb partits i agents socials

En aquest sentit, ha avançat que, de la mateixa manera que ja ha tingut una primera presa de contacte amb representants dels ajuntaments i les diputacions, aquesta setmana que iniciarà els contactes amb grups polítics i agents socials per impulsar aquest pacte, que ha de teixir-se, ha indicat, “amb prudència”.

Puig s’ha mostrat partidari, a més, que arribar a acords de caràcter estatal. “Ara és el moment de la unitat política, social, econòmica i cívica”, i la Comunitat Valenciana vol participar en aquest espai de reactivació econòmica i social aportant les seves propostes, ha agregat.

“Revolució administrativa”

També ha demanat una “revolució administrativa” per agilitzar la resposta burocràtica als problemes. Les administracions, considera el president, han de canviar la seva forma de treballar i ser més ràpides.

El cap de el Consell ha sol·licitat a més que les comunitats autònomes i les regions europees tinguin una participació directa en el desplegament de el Pla Marshall i ha reivindicat el protagonisme que ha de tenir la UE a la sortida de la crisi. La disjuntiva és, segons ell, “Europa o misèria”.

Puig ha tornat a insistir, d’altra banda, en la urgència de garantir la suficiència financera de les autonomies amb solucions estructurals a l’infrafinançament de comunitats com la valenciana, i ha defensat que, en l’actual escenari de crisi, cal assumir la ” coresponsabilitat fiscal “i utilitzar els recursos amb” eficiència “, un dels valors” fonamentals “per a la recuperació.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*