Entrevista. Silvia López: «Agradezco a los agricultores de Godelleta el que no sólo nos estén dando de comer sino que además nos estén cuidando»

La popular Silvia López.
La popular Silvia López.

Post també disponible en: Castellano

L’alcaldessa de Godelleta, Silvia López, ha valorat l’afecció de la pandèmia en el seu municipi i ha volgut agrair als agricultors de la localitat «el que no només ens estiguin donant de menjar sinó que a més ens estiguin cuidant».

PREGUNTA: En quin grau podem dir que ha afectat la pandèmia a la població de Godelleta: baix, mitjà, alt?

RESPOSTA: El grau d’afecció a Godelleta és força baix, de fet, he parlat amb el director de l’Hospital de Manises i em va confirmar que, encara que no ens pot facilitar les dades, el grau d’afecció a la nostra zona és mitjà-baix. No ens poden donar dades localitzades perquè això és competència de la Conselleria de Sanitat i no ho està fent, però la veritat és que ens transmet tranquil·litat perquè ho tenen bastant controlat i en la nostra zona l’afecció està bastant baixa.

– A data d’avui, ¿quants casos han tingut constància que s’hagin donat a la localitat?

– Oficialment no tenim xifres, pel que no podem donar unes dades reals ja que la Conselleria de Sanitat no ens les ha facilitat. Simplement tenim el coneixement d’alguns casos que ens han transmès personalment als afectats i aquests són dels que tenim coneixement.

– Podem donar una xifra, encara que siga aproximada?

– El nombre de casos és molt baixet, però no puc donar unes xifres exactes. Sí que vam tenir coneixement de tres persones. Vam fer un comunicat en el seu moment d’això i aquests són les úniques dades que et puc facilitar, perquè han estat confirmats pels propis afectats.

– Quina opinió li mereix que la Conselleria de Sanitat no els faciliti als Ajuntaments les dades dels casos en els seus municipis?

– Jo crec que les coses es podrien fer millor perquè crec que és molt important el coneixement de l’afecció que tenim a cada un dels nostres municipis. No cal comunicar-ho obertament a tota la població, perquè de vegades es pot crear una mica de nerviosisme. Però també es pot provocar el contrari. Jo en el seu dia em vaig veure obligada a realitzar un comunicat amb els casos precisament perquè la rumorologia estava creant un moment d’histèria que era convenient aturar. Per això em vaig decidir a fer el comunicat. Per a mi el més important i que m’hagués agradat és més comunicació a l’hora d’adoptar mesures. Jo entenc que potser altres municipis més grans i amb més recursos puguin prendre més mesures, però nosaltres ens hem d’organitzar millor perquè tenim menys recursos. Donades les característiques del nostre municipi, amb molts nuclis disseminats, és força important tenir la informació per poder fer una millor planificació.

– Després de més d’un mes de confinament, com veu la població de Godelleta?

– La població, a grans trets, crec que està ja una mica cansada perquè som els espanyols, en general, i en el municipi, en particular, som persones de sortir molt al carrer i de gaudir molt del nostre municipi. Sí que és veritat que a l’ésser un poble agrícola, hi ha molta gent que es veu obligada i surt pràcticament cada dia a treballar. Això fa portar una miqueta millor, però sí que és veritat que els nens troben a faltar el poder sortir, jugar amb els amics, anar a el parc, realitzar activitats musicals, de futbol, ​​de pilota. De fet aquí tenim associacions d’aquest tipus que són molt nombroses.

– Tot i que hem anat explicant en tucomarca.com cada vegada que s’han posat en marxa totes les mesures impulsades a nivell local per l’Ajuntament, podem resumir-les?

– Les mesures impulsades sempre han estat pensant en el benestar de la població. El primer en què pensem va ser en com poder ajudar a la gent gran o la gent vulnerable que és la que més es veu afectada per aquest virus. Per això el primer que vam fer va ser posar a treballar a la brigada, deixem de realitzar les tasques que vam veure que eren prescindibles i les destinem a poder subministrar aliments i medicaments als col·lectius més vulnerables. També vam posar en marxa la recollida d’aliments per a persones que lamentablement s’hagin quedat sense la seva font de recursos habitual, al costat de serveis socials. Una recollida d’aliments que vam fer a l’distribuir uns palets per les botigues de la localitat, en principi, i que després es van posar també en altres establiments. I la veritat és que la gent ha respost i és una gran ajuda. I Càritas de Turís, ja que a Godelleta no tenim, també està col·laborant amb nosaltres per poder repartir.

– Tenim entès que també s’ha prestat atenció a la violència de gènere, és així?

– Sí, sí la Guàrdia Civil està realitzant diverses campanyes i entre ells i la Policia Local estan fent una gran tasca. Estan prestant col·laboració des de la caserna de Xiva i tenim presència policial per la nostra part durant el dia; i a nivell de guàrdia civil durant el dia i durant la nit, recolzant-nos i fent controls; a més d’ajudar a la ciutadania en general amb el lliurament de medicaments i aliments.

– En Godelleta no hi ha residència de la tercera edat però sí un convent de les Carmelites. ¿No hi ha hagut cap problema en aquest col·lectiu, a l’existir algunes persones grans?

– No, cap, jo em vaig posar personalment en contacte amb elles per veure com estaven i si tenien alguna necessitat. Elles estan bé, una persona els apropa el menjar i els fa encàrrecs i coses de farmàcia. Continuen amb la seua tasca habitual sense sortir de l’convent. Pel que després de parlar amb elles m’han transmès tranquil·litat i el seu agraïment.

– Godelleta és un poble eminentment agrícola. Quan es va decretar el cessament de tota activitat no essencial, l’agricultura a l’ésser essencial m’imagino que ni la cooperativa ni els treballs en el camp cessarien. Creu que això li ha pogut beneficiar Godelleta a nivell econòmic; o a l’contrari, creu que a nivell sanitari ha pogut ser un risc afegit?

– A l’realitzar-se la majoria de labors al camp, l’exposició no és alta. A la cooperativa que han continuat a peu de canó, han maximitzat totes les mesures de seguretat. I estan constantment en contacte amb les diferents regidories: d’Agricultura, de Sanitat, amb mi mateixa per estar a el dia de tota la normativa, com va canviant i com va evolucionant. Tots els comerços del municipi, a més, tant els agrícoles com els que presten servei als agricultors han extremat la seguretat dels treballadors per poder seguir amb la seva tasca perquè en aquest moment tothom pogués estar proveït dels productes de primera necessitat.

– Podem repassar algunes més de les mesures preses a nivell de gestió municipal?

– Sí, per exemple, jo vull agrair enormement als agricultors la col·laboració que estan prestant a l’Ajuntament. De fet, sense haver de demanar-li res a ningú, es van oferir moltíssims agricultors per sortir a fumigar els carrers per seguretat de tot el municipi. De fet el regidor d’Agricultura s’ha encarregat d’organitzar-los i la gent fins i tot et dóna les gràcies per deixar-los participar en aquesta iniciativa que s’està realitzant a més amb els seus mitjans propis; els agricultors de Godelleta no només ens estan donant de menjar sinó que a més ens estan cuidant. És una tasca que agraeixo enormement. També hem tramitat per als agricultors majors de 65 anys, com són més vulnerables, un servei per poder controlar els seus camps i si necessiten alguna ajuda, poder proporcionar-perquè no hagin de desplaçar-se ells mateixos. També estem pensat en mesures econòmiques.

– En quin grau creu que els afectarà la crisi que es generarà després del desconfinamiento?
 – Aquests dies ens hem hagut d’anar reinventant bars i perruqueries, per exemple, però sí que ens ha cridat molta gent preocupada. I és clar, no podem prendre encara mesures econòmiques a nivell local perquè estem pendents del que ens diguin des d’instàncies superiors, Diputació o Govern central, perquè estem intentant fer alguns ajuts però poden ser incompatibles amb les que posin ells per això ens hem d’esperar , de moment. Pel que estem una mica lligats de peus i mans.

– A nivell agrícola, creu que la crisi pot afectar la pèrdua llocs de treball?

– Hi ha hagut gent que sí que ha deixat d’anar a treballar a la cooperativa per por de la situació. Però han estat decisions personals perquè la cooperativa ha continuat funcionant i no s’ha vist afectada negativament. Aquí tenim tres perruqueries que s’han vist obligades a tancar, igual que els bars, i hem pensat en adoptar mesures per a ells, per exemple, baixar taxes o deixar de cobrar-les. I a l’escola infantil, també per exemple, el que farem serà no cobrar els serveis no prestats o rebaixar taxes però encara no podem prendre decisions.

– Godelleta té un terme municipal amb nombroses urbanitzacions, moltes d’elles amb segones residències. ¿Ha suposat això un problema de seguretat per desplaçaments a elles?

– Sí que hem vist incrementada la nostra població perquè moltes segones residències estan ocupada. La Policia Local i la Guàrdia Civil estan realitzant controls, però el nostre municipis té molts accessos i la gent es coneix els camins. I és un error pensar que com estem al camp no passa res. Tots hem de quedar-nos a casa independent que visquem en un poble, en una casa, un pis o un xalet. Tots hem de complir aquesta mesura i hi ha gent que no ho està entenent així.

– ¿S’han posat moltes denúncies per gent que ha vingut a la seva segona residència des de l’àrea metropolitana de València?

– Sí, sí, fins i tot des d’altres comunitats autònomes. Aquestes Pasqües es va detectar a gent arribada fins de Catalunya, com va ser el cas d’una família que es va repartir en diversos vehicles.

– ¿I respecte a les festes de l’estiu?

– Bé, aquest any no confiem que es pugui fer alguna. A més, aquest any no hi havia clavaris de Sant Roc, de manera que els clavaris hauran de organitzar-les per l’any que ve. La primera setmana de maig teníem també festa de l’torico i no la podrem fer. El més important és trobar la vacuna i mentrestant apostar per la seguretat.

– I per acabar, quin missatge li agradaria traslladar a la ciutadania després d’un mes de confinament i pensant en les setmanes que encara ens queden per davant?

– Jo sobretot els agraeixo, en general, el bon comportament que estan tenint els veïns quedant-se a casa. També als comerços que hagin facilitat la forma de comprar, mitjançant WhatsApp o trucades telefòniques per a comandes qual cosa facilita també que no hi hagi hagut ni cues ni acumulació de persones. Donat el bon comportament, tenim un grau força baix d’afectats a la zona. Pel que m’agradaria traslladar a la ciutadania tranquil·litat i molt ànim per continuar des de casa perquè ho estem fent molt bé i així quan acabi això podrem anar sortint escaladamente a gaudir del nostre municipi.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*