La biblioteca pública municipal de Godelleta, seleccionada al Premi María Moliner

Post també disponible en: Castellano

La campanya d’animació a la lectura María Moliner és una iniciativa del Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), per premiar els millors projectes de foment lector de les biblioteques espanyoles.

Aquesta és la XX campanya i la comissió de valoració ha preseleccionat els 310 millors projectes d’animació a la lectura dels 562 presentats aquesta edició. La comissió presta especial atenció a les activitats destinades a col·lectius amb dificultats per a l’accés a la lectura, com la població amb discapacitat, persones grans o d’altres nacionalitats, com també les accions més innovadores que incentiven la convivència social i intergeneracional.

En el cas dels deu millors rebran un premi de 10.000 euros i la resta un premi de 2.000 euros finançats pel Ministeri de Cultura i Esport, el pressupost total per a aquest programa ascendeix a 700.000 euros. La destinació d’aquests guardons serà la compra de llibres i / o publicacions periòdiques per a les seues respectives biblioteques públiques, que s’ha de justificar aportant les factures dels exemplars adquirits.

I la Biblioteca de Godelleta s’enorgulleix que el seu projecte d’animació a la lectura titulat: ‘La biblioteca segueix al teu costat: projecte d’animació a la lectura a porta tancada’ estigue entre els 300 millors del país, ja que d’aquesta manera es reconeix la seua tasca que tantes vegades passa desapercebuda o simplement no rep la consideració que mereix. I és que per a molts la biblioteca només és un magatzem de llibres, i que el personal de les biblioteques únicament es dedica a llegir, i no coneixen totes les funcions tan importants que tenen per a la població.

I és que les biblioteques públiques tenen una funció cultural i patrimonial perquè són llocs de trobada, de comunicació i participació. És l’accés lliure i voluntari a la lectura, la investigació i la creativitat. Si bé està relacionada amb les arts literàries, els seus espais són escenari d’altres arts com la pintura, escultura, música, del folklore i artesania. Al mateix temps les seves col·leccions contribueixen a el coneixement científic i tècnic. És també funció de les biblioteques contribuir a la recopilació, conservació i difusió de el patrimoni cultural de la comunitat, conservant així la seua identitat.

També tenen una funció social ja que la biblioteca és un agent social dinàmic en el procés de consolidació de la democràcia a l’proporcionar el lliure accés a la informació publicada, sigui aquesta impresa o digitalitzada. L’exercici de el dret a la informació i el coneixement desenvolupa en els ciutadans la capacitat intel·lectual per opinar i resoldre críticament sobre el seu entorn local i nacional. L’accés lliure a Internet i a altres mitjans digitalitzats, contribueix a cobrir la bretxa entre els rics i pobres en informació i a una distribució més equitativa de el poder que atorga el coneixement.

I com no, la biblioteques també tenen una funció educadora ja que disposa dels mecanismes per a un procés d’aprenentatge permanent. El constant desenvolupament tecnològic i el canvi en els processos de treball, requereix que les persones hagen d’estar capacitant-se en les diferents etapes de la vida, siga a través d’institucions i/o per autoformació. Per això, la biblioteca i el seu personal, a més d’oferir els coneixements continguts en les seues col·leccions bibliogràfiques i no bibliogràfiques, assumeix un nou rol: són educadors i facilitadors en l’accés i ús de les fonts d’informació.

A causa de la situació actual les biblioteques estan sent poc visitades i la programació cultural en nivells mínims, encara que això no és més que una altra situació per reinventar-nos i continuar treballant amb el nostre servei tan valuós a la comunitat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*